HETA prodala nekretnine Hypo banke na Balkanu

Dodajte komentar

Austrijska kompanija Heta, koja je sprovodila razgradnju propale Hipo Alpe Adria banke u Austiji, prodala je američkom investitoru, firmi Lone Star, preduzeće “Centrice Real Estate“, koje je upravljalo nekretninama Hypo banke na Balkanu.

Heta je saopštila da su kompaniju “Centrice” kupile dvije ćerke firme Lone Star-a, kao i da je za taj posao već dobijeno potrebno odobrenje od regulatornih organa, dok o visini prodajne cijene kompanija nije željela da se izjasni.

Mediji prenose da se Heta odlučila da nekretnine proda za trocifrenu milionsku svotu, a tačnu cifru u kompaniji nisu željeli da objelodane, već su samo saopštili da su zadovoljni sklopljenim poslovnim poduhvatom, pošto je kupac preuzeo i sve linije refinansiranja.

U sklopu razgrađivanja Hypo banke proteklih godina su paketi nekretnina prešli sa nekadašnjeg Hypo koncerna na “Centrice”, zajedno sa “balastom” duga.

“Centrice”, koja ima sjedište u Beču, posjeduje regionalne ispostave u Ljubljani, Zagrebu i Beogradu. Glavni dio portfolija (71 odsto) se nalazi u Sloveniji, a imovina se procenjuje, prema medijima, na oko 300 miliona eura.

U Sloveniji veći ieo imovine, ukupno 23 nekretnine, sastoji se od prodajne površine veličine od 200.000 kavdrata, među kojima je i trgovinski lanac “Qlandia” sa sedam šoping-centara širom zemlje, kao i 12 manjih trgovinskih centara.

Ostatak od 30.000 kvadrata je kancelarijski prostor, koji obuhvata i sjedište slovenačke Hypo Alpe Adria banke u Ljubljani.

U Hrvatskoj je riječ o pet nekretnina, a u Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Srbiji prodaja je uključila po jednu nepokretnost.

Prema podacima “Centrice”, prihodi od iznajmljivanja prostora iznose 37,3 miliona eura. Operativni rezultat, prije poreza i EBITDA, iznosio je 28,6 miliona eura.

Izvor: Finansijski portal Kamatica

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *