Analitičari upozoravaju – potonuće berzi nije završeno

Dodajte komentar

Skok berzi kojem su investitori svjedočili u utorak tek je kratkotrajni predah od rasprodaje nakon odluke o britanskom napuštanju Evropske unije koja je izazvala udarni talas na tržištima.

Oko 16 sati, nakon otvaranja američkih berzi koje su rastom vrijednosti indeksa dale dodatni podsticaj, glavni evropski berzanski indeksi izbrisali su gotove sve gubitke od ponedjeljka.

Londonski FTSE 100 jurnuo je 2,7 posto na 6144 boda dok je nejmački DAX skočio nešto nižih 2,6 posto na 9511 bodova. Najviše optimizma pokazalči su ulagači na Pariškoj berzi jer je indeks CAC ojačao gotovo tri posto prešavši 4100 bodova. Skok u utorak malo je ublažio rane nakon dvodnevne rasprodaje koja je u petak i ponedjeljak izbrisala 3,6 biliona dolara vrijednosti globalnih dionica. Sa gubitkom od preko dva biliona dolara berzanski petak postavio je novi rekord i uzeo titulu “Crnog petka”.

Međutim, utorak ne donosi olakšanje, smatra glavni ekonomist Hypo Alpe Adria banke, Hrvoje Stojić.

Skok evropskih burzovnih indeksa u utorak je, po mom sudu, tek kratkoročna reakcija. Još je uvijek mnogo nesigurnosti na tržištu, a posebno je zabrinjavajuće što je Dow Jones indeks u ponedjeljak pao ispod 200-dnevnog pomičnog prosjeka, što s tehničke strane sugerira dugoročniji negativni trend. Ne bih rekao da je korekcija završena“, istaknuo je Stojić.

Njegovo mišljenje dijeli i cijeli niz inostranih analitičara koji napominju da je rast cijena dionica privremen i da će se negativni trend vratiti čim ulagači shvate da Velika Britanija nema vladu i ne zna kako će joj izgledati budućnost. Pitanje je što politika i centralne banke u ovom trenutku mogu učiniti da smire tržište, smatra Stojić.

Pad indeksa u posljednja dva trgovinska dana ipak nije bio dovoljno dubok da bi se oni uključili u smirivanje tržišta. No, iz Velike Britanije treba da dođe jasan signal šta oni namjeravaju da urade nakon odluke na referendumu kako bi se onda moglo ići u koordinirani pristup“, ocjenjuje Stojić.

Glavni makroekonomski analitičar UniCredita Erik Nielsen u svojoj nedjeljnoj analizi navodi kako će negativni sentiment na svjetskim berzama potrajati, prema njegovom sudu, još nekoliko nedjelja. Međutim, savjetuje investitore kako polako dolazi vrijeme za ulazak u “stabilne evropske sektore”, poput prehrambene industrije ili zdravstvene njege. Nielsen primjećuje i kako FTSE indeks u petak nije značajnije potonuo, a razlog vidi u tome što 75 posto prihoda kompanija iz njegovog sastava dolazi iz inostranstva, pa ih pad funte dodatno uvećava.

Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *