Nafta živnula, ali tržišta još trese Bregzit

Dodajte komentar

Nafta se oporavila u Aziji, zahvaljujući “lovcima” na niže cijene, ali tržišta i dalje drhte od šoka zbog britanskog glasanja za izlazak iz EU prošle nedelje.

Finansijska tržišta se još uvek oporavljaju od ishoda britanskog referenduma na kom je izglasan Bregzit, pošto investitori prodaju rizičniju imovinu i okreću se sigurnim ulozima usljed globalne ekonomske neizvijesnosti, prenosi agencija Frans pres.

Azijske berze su jutros nastavile da povećavaju gubitke, produživši novu veliku rasprodaju akcija u Evropi i Njujorku.

Američka “laka” nafta WTI, za isporuke u avgustu, ojačala je u današnjem trgovanju u Aziji za 64 centa (1,38 odsto) na 46,97 dolara, a sjevernomorska sirova nafta “brent”, takođe za avgust, porasla je za 60 centi (1,27 odsto) na 47,76 dolara po barelu.

Cijene oba tipa nafte su na jučerašnjm zatvaranju trgovanja zaključene u padu.

“Previranja na finansijskim tržištima, podstaknuta rezultatima referenduma u Ujedinjenom Kraljevstvu, vrše pritisak na cijene nafte, koje će izgleda zabilježiti mjesečni gubitak u junu”, ocjenjuje analitičar kompanije IG Markets iz Singapura, Bernard Ou.

“Nedostatak smjernica kod vlasti Velike Britanije i izgledi za nastavak bitke za lidersku poziciju nagrizli su apetite investitora, i to će potrajati tokom nedjelje”, rekao je Ou za Frans pres.

Britanski premijer Dejvid Kameron dao je ostavku na tu funkciju u svjetlu ishoda referenduma, tako da počinje utakmica za nasljednika na poziciji lidera Konzervativne stranke koji će preuzeti mjesto premijera.

Bivši gradonačelnik Londona Boris Džonson i ministarka unutrašnjih poslova Tereza Mej smatraju se favoritima u trci za novog lidera.

Kreatori politike u Evropi pokušavaju da smire situaciju na globalnim tržištima, ali analitičari kažu da neizvjesnost ostaje.

“Pored ekonomskih razloga, nameće se i strah da bi Bregzit mogao da podstakne i druge zemlje EU da traže svoje referendume, uključujuci Holandiju, Francusku, Španiju i Grčku”, ocjenjuju stručnjaci DBS banke u tržišnom komentaru.

Kako dodaju, “to bi moglo da vrati strahovanja od raspada EU koja su pogodila tu regiju” prije nekoliko godina.

Jačanje američke valute, koja se smatra sigurnom investicijom u vremenima previranja, vjerovatno će i dalje gušiti tražnju za naftom, budući da će cijene ove sirovine izražene u dolarima činiti “crno zlato” skupljim za kupce koji korste slabije novčane jedinice, naveo je Bernard Ou.

Izvor: b92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *