Sergey Brin: Silicijumska dolina više nije pravo mjesto za pokretanje startupa

Dodajte komentar

Tradicionalni skup preduzetnika Global Entrepreneurship Summit održan je u Silicijumskoj dolini od 22. do 24. juna. Na njemu je, među brojnim učesnicima, jedan od govornika bio i Sergey Brin, suosnivač Googlea, koji je dao nekoliko zanimljivih savjeta onima koji žele da pokrenu svoj startup.

Većina takvih sanja o tome da dođu u Silicijumsku dolinu i tamo osnuju kompaniju, postanu uspješni i zarade velik novac. Ali, to možda i nije pravi put, ako ćemo pitati Brina.

On je poručio mladim preduzetnicima iz cijelog svijeta kako Silicijumska dolina danas nije pravo mjesto za pokretanje startupa. Trenutno je tamo u toku velika ekspanzija startup scene, koja sa sobom donosi i mnoge negativne posljedice kao što su porast cijena nekretnina, najma, veće plate, očekivanja zaposlenih, i tome slično. Iz tog razloga teško je pokrenuti malenu kompaniju koja će se moći održati na životu.

Brin kaže – mnogo je bolje osnovati startup negdje drugo u svijetu gdje su inicijalni troškovi manji. Tek kada se posao zaleti treba razmišljati o dolasku u Silicijumsku Dolinu. Tamo već uhodana kompanija može pronaći investitore sklone riziku, kao i kupce.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *