Kladio se na pad tržišta dionica: Soros na Brexitu povećao svoje bogatstvo

1 komentar

Odluka Britanije da napusti Evropsku uniju potresla je globalna tržišta srezavši vrijednost britanske funte za oko 8 posto, na najniži nivo u više od 30 godina. 

Upravo je to scenario na koji je George Soros, pišući za britanski Guardian prošle nedjelje, upozorio. Bio je u pravu i opet se pametno kladio. Prema pisanju Marketwatcha finansijski pokolj uzrokovan Brexitom dodatno je podebljao Sorosevo bogatstvo.

Naime, prema izvještaju Wall Street Journala ranije ovog mjeseca, Sorosev Fund Management, koji upravlja sa 30 milijardi dolara,  novac je preusmjerio u zlato te se kladio da na pad tržišta dionica. Kupio je 19 miliona dionica u Gold Miner Barrick Gold Corp. u prvom tromjesečju i veliki udio u rudniku srebra Sliver Wheaton Corp. 

Soros je inače poznat po razbijanju Bank of England 1992. godine kada se okladio protiv britanske funte, što je rezultiralo izbacivanjem iste iz evropskog mehanizma valutnih kurseva.

Manager

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Pa ovo je znao svaki amater kada je ova bahata djedurina izasla u utorak, 21/06, da daje svoj stav kako ne treba izaci iz EU-a.

    Njegovo je ime vezano za totalnu negativnu konotaciu u UK, i to je iskoristio. Nema u ovome nikakvog znanja, samo obicna netrzisna pakost jednog ispuhanog starca sa previse para.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *