Todorić prodaje carstvo, ko će Frikom i Dijamant?

Dodajte komentar

Koncern Agrokor Ivice Todorića u intenzivnim je pripremama za javnu ponudu akcija (IPO) koja bi trebalo da se desi na Londonskoj berzi.

Plan je da to bude na ljeto 2017, piše slovenački poslovni dnevnik Finance.

Navodno Todorić razmišlja da manjinski udio proda samo jednom investitoru.

Isto tako još uvjek nije odlučeno hoće li na IPO ići cijeli koncern ili samo njegov prehrambeni sektor. Odluka će zavisiti od situacije na tržištu i poželjnosti investitora. U oba slučaja Todorić bi se odrekao 49 odsto akcija.

Prehrambeni dio Agrokora čine kompanije Agrolaguna, Dijamant, Frikom, Jamnica, Ledo, Mladina, PIK Vrbovec, PIK Vinkovci, Sarajevo Kiseljak, Solana Pag, Vupik i Zvijezda.

Finance pišu kako su za njih zainteresovani ulagači iz SAD-a, Srednjeg i Dalekog istoka, a posebno iz Kine.

IPO cijlog Agrokora je manje verovatan jer još uvjek nije završena konsolidacija trgovinskog sektora, odnosno Merkatora i Konzuma, smatraju Slovenci.

O IPO-u Agrokora priča se posljednjih pet godina otkako je Ivica Todorić bio u intenzivnim pokušajima da preuzme Mercator. To mu je napokon uspjelo u junu 2014., a preuzimanje je bilo teško više od pola milijarde eura.

Pritom se koncern zadužio putem tzv. obveznica PIK isključi na račun kojih je založeno više od 90 posto vlasništva Agrokora. Te obveznice dospijevaju 2018. Nepoznati su uslovi pod kojima su izdate, kao i investitori koji su ih kupili, a jedino se zna da je aranžer izdanja bio Dojče bank.

No jasno je da Ivica Todorić mora čim prije odraditi javnu ponudu akcija kako bi bio spreman da vraća taj vrlo rizičan dug.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *