Franak snažno uzletio prema euru, intervenisala švajcarska centralna banka

Dodajte komentar

Švajcarka centralna banka je intervenisala na deviznom tržištu kako bi stabilizovala franak, koji se smatra utočištem za investitore, nakon odluke Britanaca.

Poslije glasanja Ujedinjenog Kraljevstva da napusti EU, franak je bio pod pritiskom”, navela je banka , dodajući da je “intervenisala na deviznom tržištu kako bi stabilizovala situaciju i da će i dalje biti aktivna na tržištu”.

Budući da je ishod britanskog referenduma postao jasan, švajcarski franak je naglo ojačao u odnosu na evropsku jedinstvenu valutu, i trgovao se na nivou od 1,06 franaka za euro juče ujutro, u odnosu na nivo od 1,1 franaka za euro samo sedam sati ranije.

Nepuna tri sata kasnije (oko 07:50), franak je donekle oslabio i trgovan je na nivou od 1,085 za euro.

Švajcarka valuta, koja se tradicionalno smatra sigurnim utočištem, već je bilježila rast vrijednosti nakon objave različitih istraživanja javnog mnijenja uoči prekjučerašnjeg referenduma, koja su nagoveštavala mogućnost pobejde opcije “Brexit”.

Jači franak pogađa švajcarke izvoznike, koji su prinuđeni da smanje troškove i snize cijene kako bi ostali konkurentni na međunarodnom tržištu.

Švajcarka centralna banka uvela je negativnu kamatnu stopu na depozite početkom prošle godine, nakon što je naglo napustila svoju trogodišnju politiku držanja niskog kursa franka kako bi zaštitila izvoz.

Švajcarka se na referendumu 1992. godine izjasnila protiv članstva u EU.

SeeBizz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *