Štajnmajer: Tužan dan za EU

Dodajte komentar

Njemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer izjavio je da je danas “tužan dan” za Evropsku uniju i Veliku Britaniju pošto su Britanci na referendumu izglasali izlazak iz EU.

Štajnmajer je to rekao spremajući se za sastanak ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu, prenio je BBC.

S druge strane, lideri desničarskih stranka u Holandiji i Francuskoj, Gert Vilders i Marin Le Pen, pozdravili su rezultate referenduma u Velikoj Britaniji i tražili slično izjašnjavanje u svojim zemljama.

AP: Kameron više neće biti premijer

Britanski premijer Dejvid Kameron vjuerovatno više neće obavljati tu funkciju nakon što su pristalice izlaska Velike Britanije iz Evropske unije pobijedile na referendumu o članstvu u Uniji, ocjenjuje agencija AP.

Lider vladajuće Konzervativne partije zalagao se za ostanak Velike Britanije u Evropskoj uniji.

Nekadašji gradonačelnik Londona Boris Džonson koji je vodio kampanju za izlazak iz EU, sada se smatra vodećim kandidatom za Kameronovu zamjenu.

Pošto je osvojio većinu u parlamentu na prethodnim izborima, Kameron je dogovorio paket reformi za koji je rekao da će štititi suverenitet njegove zemlje i spriječiti migrante iz EU da pređu u Veliku Britaniju zbog beneficija.

Kritičari smatraju da reforme imaju nedostatke, da ostavljaju Veliku Britaniju na “milost i nemilost” birokrata u Briselu, kao i da ne doprinose zaustavljanju talasa evropskih imigranata koji dolaze u tu državu.

Ta zabrinutost pojačna je pošto je više od milion ljudi s Bliskog istoka i iz Afrike tokom 2015. stigla u EU.

Le Pen: Na redu je Francuska

Liderka krajnje desnice Marin Le Pen izjavila je danas da bi u Francuskoj trebalo da bude organizovan sličan referendum o članstvu EU, pošto su Britanci glasali za izlazak iz bloka 28 članica.

“Pobjeda za slobodu. Sada nam je potreban isti referendum u Francuskoj i ostalim EU nacijama”, napisala je Le Pen na Tviteru.

Izvor: rtcg.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *