Kalač: Efekti primjene Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima mali

Dodajte komentar

Efekti primjene Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima CHF u eure su mali, zbog čega je neophodno da zakonodavac pokrene sve mehanizme u sprovođenju tog pravnog akta, ocijenio je bankarski ombudsman, Halil Kalač.

Kalač je na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, koji je raspravljao o praćenju primjene Zakona donijetog prije skoro godinu, rekao da je veliki broj korisnika tih zajmova nezadovoljan i osjeća se diskriminisano.

To se odnosi na korisnike kredita koji su sada u statusu kod dioničarskog društva HETA. Tu su i korisnici koji su otplatili kredite u redovnom postupku ili prinudnom napaltom. Hypo Alpe Adria banka HAAB je u startu prihvatila da rješava samo 31 odsto kredita, dok je 69 odsto odbacila. To traje skoro godinu. Ti ljudi se nadaju, ali sve više gube nadu da će njihov problem biti riješen onako kako je predviđeno zakonom“, kazao je Kalač.

Zakon o konverziji kredita u švajcarskim francima, kojim je omogućeno da se krediti sa klauzulom vezani za švajcarski frank vraćaju u eurima po kamatnoj stopi od 8,2 odsto, predložili su poslanici Demokratskog fronta DF. Te kredite je u Crnoj Gori 2007. i 2008. godine odobravala HAAB, a klijentima su zbog promjene kursa franka i eura kreditne obaveze značajno uvećane.

HAAB je kredite koje klijenti nijesu vraćali ustupila HETA-i.

Kalač je podsjetio da je zakon donijet i da ga treba sprovesti, a ne odustati od njega.

Potrebno je otkloniti sve probleme koji se danas nalaze u grupaciji HETA. Potrebno je značajnije tumačenja zakona i zakonodavac mora učiniti snažan korak da pruži odgovor“, smatra Kalač.

On je naveo da su prisutna različita tumačenja zakona, na štetu građana.

U kategoriji koji se nalaze kod HETA su najranjivija grupa korisnika kredita. Zbog njih je zakon i donijet i tamo se nalazi značajan dio sredstava, oko 66 miliona eura“, rekao je Kalač, podsjetivši da je ukupna vrijednost svih 762 ugovora 129 miliona eura.

On je tražio da zakonodavac pokrene sve mehanizme, otkloni smetnje tamo gdje ih ima i primjeni zakon.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *