Američka centralna banka: Dionice su preskupe

Dodajte komentar

Američka centralna banka (Fed) objavila je do sada najpesimističniju procjenu američkog tržišta dionica u kojoj tvrdi da su dionice – preskupe.

U najnovijem izvještaju u monetarnoj politici koje Fed objavljuje dva puta godišnje stoji tvrdnja kako su odnosi cijene i zarade (P/E) dionica trenutno dobrano iznad medijana u posljednjih 30 godina.

Prema podacima Thomson Reutersa, trenutni odnos P/E američkih dionica iznosi 16,47 dok je medijan za posljednjih tri decenije 14,86. Ovo nije prvi put da američka centralna banka daje svoje mišljenje o vrednovanjima na dioničkom tržištu, ali je zanimljivo da nije upozoravala na skupoću kada su dionički indeksi bili na nešto višim nivoima od današnjih. U julu prošle godine kada je vrijednost S&P 500 indeks bila svega jedan posto niža od rekorda, Fed se nije posebno osvrtao na vrednovanja dionica.

U februaru ove godine, podsjeća Reuters, takođe je objavljen izvještaj o monetranoj politici, i to dan prije nego što su američki dionički indeksi dotakli najniži ovogodišnji nivo. Fed je tada tvrdio da su vrednovanja u skladu s prosjecima. Valja podsjetiti i da je u julu 2014. Fed objavio kako su dionice biotehnoloških kompanija i društvenih mreža malo prenapregnute što se tiče cijene, a što je izazvalo kratkotrajni talas rasprodaje tih dionica.

Američki analitičari ne slažu se s posljednjom Fedovom ocjenom. “Cijene imovine jesu visoke, a visoke su zbog Fedovog djelovanja“, kaže za Reuters Jack DeGran, glavni investicioni direktor u Harbor Advisory. Art Hogan, glavni strateg u Wunderlich Securities kaže kako su dionice iznad 30-godišnjeg prosjeka, ali su i kamatne stope ispod višedecenijskog prosjeka. “Ne možete koristiti isto mjerilo kada je prinos na 10-godišnju obveznicu 1,6 posto“, tumači Hogan.

Hrportfolio

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *