Internetom do ekonomskog rasta

Dodajte komentar

Pozitivni trendovi širokopojasnog pristupa internetu ogledaju se u ekonomskom rastu imajući u vidu da njegova gradnja predstavlja investiciju i otvara nova radna mjesta. To je poručila sekretar Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije Sandra Veličković na jučerašnjoj javnoj raspravi o Nacrtu strategija razvoja informacionog društva do 2020. godine.

Ona je kazala da prema procjenama Svjetske banke, najveći doprinos ekonomskom rastu nastaje kada tradicionalni biznisi koriste informaciono komunikacione tehnologije za modernizaciju poslovanja.

 Brojna istraživanja su pokazala da rast penetracije u broadband konekcijama od deset odsto podstiče rast bruto društvenog prihoda (BDP) jedan odsto na godišnjem nivou, a ekonomski rast od jedan do 1,5 odsto. Možemo računati na značajni ekonomski rast ukoliko se postignu strateški ciljevi, kao što su obezbjeđivanje osnovnog pristupa internetu do 2018. godine za 100 odsto populacije, a brzog širokopojasnog do 2020. godine, kazala je Veličković.

Prema riječima ministra Vujice Lazovića jedan od izazova je i to što poslovna zajednica nije u dovoljnoj mjeri prepoznala izazove i šanse koje u pogledu konkurentnosti nudi informaciono društvo. On je dodao da je potreban mnogo veći broj servisa, pri čemu u Crnoj Gori trenutno ima oko 160 servisa, od kojih su 110 realni, a ostali su informativnog karaktera.

Zakon o elektronskoj upravi se mora poštovati i krenuli smo u inspekcijske kontrole. Svi oni koji servise nijesu prebacili iz tradicionalnog u elektronski mod, biće kažnjeni – poručio je Lazović.

On je kazao da je parlament usvojio sve ključne zakone koji definišu oblast informacionog društva i na taj način obavezujemo javnu administraciju da što više forsira elektronske servise i participira u okviru informacionog društva.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *