Start-up rječnik (16): RUNDE

Dodajte komentar

Runde su u investicionom procesu faze u kojima startup prikuplja kapital od investitora. Traženje investicionog kapitala za startap je postepen i višefazni proces, koji podrazumijeva prolaženje kroz više rundi kako bi se primilo onoliko investicija da bi proizvod došao do punog tržišnog uspjeha.

Različiti startapi imaju različite potrebe za kapitalom.

U najranijoj fazi razvoja biznisa, kapital (investicija) je potreban, na primjer, za izradu prototipa proizvoda ili razvoj softvera; ali svaka naredna faza razvoja biznisa podrazumijeva veću potrebu za novcem da bi se postigao uspjeh na tržištu. Tako, kada je proizvod razvijen, postoji potreba da se investira u marketing. Svaka investicija u marketing je poprilično velika i svakako veća od inicijalne investicije za razvoj proizvoda. U kasnijim fazama razvoja poslovanja, kada je osvojeno inicijalno tržište potrebna je investicija za osvajanje novih tržišta.

Svaka faza razvoja podrazumijeva i podizanje zahtjeva prema invesititorima. Svaka od tih faza je ustvari investiciona runda u velikoj borbi osvajanja tržišta i rasta.

Svaka runda počinje sa određenom procjenom vrijednosti biznisa, pri kojoj investitori ulaze. U svakoj narednoj rundi, vrijednost biznisa trebalo bi da raste, a samim tim i potencijal biznisa da sakuplja sve veću količinu sredstava.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *