Jen ojačao u toku noći

Dodajte komentar

Jen je ojačao do najvišeg 21-mjesečnog nivoa u odnosu na dolar, nakon što je Banka Japana odložila odluku o novim monetarnim podsticajima.

Banka se odlučila na ovaj potez pošto su strahovanja vezana za britansku budućnost u Evropskoj uniji pogodila finansijska tržišta.

Japanska valuta je uzletjela na 104,53 jena u odnosu na dolar, na najviši nivo od septembra 2014. godine, posle odluke odbora za monetarnu politiku centralne banke da 80 biliona jena “težak” program kupovine aktiva ostavi nepromijenjenim, prenosi agencija AFP.

Odluka Banke Japana je uslijedila nakon što su američke Federalne rezerve sinoć odložile povećanje kamatnih stopa, i posle upozorenja šefice Feda Dženet Jelen u pogledu ekonomskih i finansijskih posljedica koje bi imao eventualni izlazak Britanije iz sastava EU.

Njeni komentari su gurnuli dolar naniže u odnosu na jen u američkom trgovanju, pri čemu su gubici povećani nakon što je japanska centralna banka odlučila da se uzdrži od novih monetarnih poteza.

Nova runda ublažavanja monetarne politike Banke Japana bi uticala na slabljenje jena, što bi naišlo na odobravanje investitora koji traže sigurne valute za svoja ulaganja.

Jen se kupuje jer su neki trgovci očekivali dalje ublažavanje (politike BoJ-a), ali banka ipak nije napravila nikakav potez“, kaže Marito Ueda, senior diler kompanije FX Prajm u Tokiju.

Zbog zabrinutosti u pogledu Bregzita, jen se već kupovao više od dolara“, dodao je on.

Svjetska tržišta su u previranju od prošle nedjelje zbog zabrinutosti u pogledu globalne ekonomske budućnosti, a u posljednjih nekoliko dana sve više raste osećaj da će na referendumu 23. juna Britanci glasati za napuštanje Evropske unije.

Euro je takođe dodatno oslabio, spustivši se na Tokijskoj berzi na najniži nivo u više od tri godine, na 117,84 jena, u odnosu na 119,17 jena na kom je bio pre odluke Banke Japana, navodi francuska agencija.

Sinteza, Tanjug

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *