Start-up rječnik (15): PREGOVARANJE

Dodajte komentar

Pregovaranje možemo definisati kao proces diskusije o predmetu pregovora između dvije ili više strana sa suprotstavljenim interesima, sa ciljem da se postigne dogovor. Sposobnost efikasnog pregovaranja predstavlja srž menadžerskih i liderskih vještina, a u slučaju startapa, način da se nađu pravi poslovni partneri ili investitori.

Ishod svakog sporazuma će odražavati u kojoj mjeri i na koji način su strane u pregovorima koristile osnovne metode pregovaranja, to su:

  • moć podrazumijeva sposobnost usmjeravanja ishoda pregovaranja;
  • prava – podrazumijeva pravo na određeni ishod pregovora;
  • interesi – najčešće određuju pozicije u pregovorima.

Strategije pregovaranja u biznisu ponekad mogu da podrazumijevaju razbijanje problema na manje djelove, razmatranje neuobičajenih uslova dogovora i razmatranje i uvođenje novih ideja. Pored toga, minimiziranje kontrasta može biti korisno sredstvo u pregovaranju. To podrazumijeva zahtijevanje više od realnog, pa potom, nakon što je ponuda odbijena, smanjiti zahtjeve na ono što je zapravo realna vrijednost.

Ono što može biti od ključne važnosti za uspjeh pregovora u biznisu jeste sastav tima. Tim mora biti čvrst i između njegovih članova ne smije biti neslaganja, jer i najmanje nesuglasice druga strana može vrlo lako iskoristiti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *