Indija: Za dokapitalizaciju banaka 3,7 milijardi dolara

Dodajte komentar

Indija je opredijeljena da zaštiti državne banke koje grcaju pod balastom narastajućih loših kredita. Zbog njih su u posljednja dva kvartala iskazale gubitke u iznosu od gotovo 2,7 milijarde dolara, izjavio je indijski ministar finansija Arun Džaitli.

Banke se bore da se oslobode tereta problematičnih kredita, što je podstaklo guvernera centralne banke Ragurama Rajana da im postavi rok do 2017. rok za čišćenje njihovih bilansa, prenosi agencija AFP.

Poslje susreta čelnika 27 indijskih državnih banaka, Džaitli je rekao da je vlada već izdvojila 250 milijardi rupija (3,7 milijardi dolara) za dokapitalizaciju banaka ove godine i da će pružiti i više ako bude potrebno.

Banke treba osposobiti i ustavom zaštititi tako da mogu da dođu do komercijalno razumnih rješenja“, kazao je on novinarima poslje sastanka, dodajući da država mora „u potpunosti da ih podupre, kako bi njihova sposobnost da podrže (ekonomski) rast i dalje bila čvrsta“.

Prema njegovim riječima, vlada revidira svoj stečajni zakon koji će uskoro znatno olakšati odlazak kompanija u stečaj i pomoći bankama da se oporave od loših kredita, a u proceduri su i druge reforme za pomoć bankama.

Džaitli je naveo da je neto gubitak od 180 milijardi rupija (2,7 milijardi dolara), koji su pretrpjele državne banke u poslednja dva tromjesečja, bio uglavnom posljedica izdvajanja rezervisanja za pokriće loših dugova, prenjela je francuska agencija.

Capital

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *