DRI ispituje naplatu poreskog duga imovinom

Dodajte komentar

Državna revizorska institucija DRI počela je reviziju poslovanja Ministarstva finansija, Poreske uprave, Uprave za imovinu i Uprave za nekretnine, kojom će biti utvrđena efikasnost i postupanje ovih državnih organa prilikom naplate poreskog duga imovinom dužnika.

To je Dnevnim novinama saopštio član Senata DRI Branislav Radulović, dodajući da je revizijom obuhvaćen period od 2013. do ove godine.

DRI sprovodi reviziju efikasnosti naplate poreskog duga imovinom poreskih obveznika kod četiri subjekta Poreske uprave, Uprave za imovinu, Uprave za nekretnine i Ministarstva finansija.

Obuhvaćen je period od 2013. godine, kada je donijeta Uredba o postupku naplate poreskih potraživanja imovinom poreskog obveznika, do ove godine i imovina kojom su privredna društva i opštine izvršile svoju poresku obavezu.Ova revizija ima za cilj da utvrdi efikasnost rada državnih organa u ovom načinu naplate poreskog duga i na koji način je iskorišćena imovina koja je po ovom osnovu postala državno vlasništvo“, kazao je Radulović

DRI je vršila reviziju prošle godine zaključno sa 31. decembrom 2014. i zbog činjenice da evidencija obaveza po osnovu poreskog duga koju vodi Poreska uprava nije jedinstvena, nije u dovoljnoj mjeri sistematična i ažurna, državni revizor se nije mogao uvjeriti u tačnost podataka o strukturi i ukupnom iznosu poreskog duga.

DRI je prezentirala zvanične podatke Poreske uprave koja je evidentirala dug u iznosu od 551.925.069 eura. Prema podacima PU na kraju 2014. dug aktivnih poreskih dužnika činio je 89 odsto ukupnog poreskog duga, dok dug neaktivnih poreskih dužnika spada u kategoriju nenaplativog poreskog duga i u istoj godini iznosio je 11 odsto ili 61.850.888 eura“, kazao je Radulović.

Kamate su u 2014. godini, prema podacima Poreske uprave, iznosile 21 odsto ukupnog poreskog duga i kao i glavni dug nijesu naplative kod neaktivnih privrednih subjekata.

U kontrolisanoj godini učešće nenaplaćenih poreza i doprinosa na dohodak fizičkih lica u poreskom dugu, prema podacima Poreske uprave, iznosilo je čak 61 odstvo, poreza na dodatu vrijednost 20 odsto i poreza na promet nepokretnosti sedam odsto. Ostale vrste poreza, akcize, koncesije, porez na dobit pravnih lica i ostale vrste poreza, činili su 12 odsto poreskog duga“, istakao je Radulović.

U međuvremenu, pojavilo se više podataka o visini naplativnog poreskog duga. DRI povodom toga preporučuje.

Treba praviti razliku između iznosa evidentiranog poreskog duga i procjene o visini naplativog poreskog duga koja zavisi od uzetih kriterijuma za procjenu. DRI je povodom ovog pitanja u predmetnoj reviziji dala dvije preporuke. Prvo, neophodno je da Poreska uprava, u saradnji sa Ministarstvom finansija, utvrdi model kojim će se definisati kriterijumi za indentifikaciju nenaplativog poreskog duga i način klasifikacije i evidencije, u skladu sa zakonom, računovodstvenim principima i pozitivnom praksom. Drugo, neophodno je da Poreska uprava izvrši otpis nenaplativih poreskih potraživanja u skladu sa usvojenim modelom i da se isti vrši periodično. Naravno, ove aktivnosti Poreska uprava ne može sama realizovati bez odgovarajućeg zakonskog osnova, odnosno donošenja zakonskog akta koji bi uredio ovo pitanje“, naglasio je Radulović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *