Devizne rezerve NBS u maju 9,2 milijarde eura

Dodajte komentar

Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju maja iznosile su oko 9,26 milijardi eura, što je za 74,1 milion eura manje nego u aprilu, saopštila je NBS.

Te devizne rezerve obezbjeđuju pokrivenost novčane mase (M1) od 227 odsto i šest mjeseci uvoza robe i usluga.

Neto devizne rezerve (ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) iznosile su 7,59 miliona eura.

Najveći odliv iz deviznih rezervi u maju bio je usled izmirenja obaveza na ime stare devizne štednje u iznosu od 196,9 miliona eura.

Uspješnim upravljanjem deviznim rezervama u proteklom mesecu, u otežanim uslovima plasiranja sredstava u zoni eura i ambijentu negativnih kamatnih stopa, kao i po osnovu drugih tekućih priliva, NBS je realizovala značajan priliv u devizne rezerve u iznosu od 67,7 miliona eura”, navodi se u saopštenju i dodaje da je su devizne rezerve uvećane za 34,1 milion eura po osnovu povećanja izdvojenih deviznih sredstava banaka za obaveznu rezerve.

Trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u maju je iznosila 496,2 miliona eura i bila je za osam miliona eura veća nego u prethodnom mjesecu.

U prvih pet mjeseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno oko 2,97 milijardi eura.

Dinar je u maju nominalno oslabio prema evru za 0,4 odsto, a NBS je intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu prodajom 65 miliona eura u cilju ublažavanja pretjeranih dnevnih oscilacija kursa.

Capital

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *