Crnogorski start-up „Bee and Me“ učestvovaće na Dojče Telekom-ovom “Internet of Things” programu

Dodajte komentar

Pobjednici prvog regionalnog WARP takmičenja koji je krajem novembra prošle godine održan u Podgorici, u organizaciji hub:rauma Crnogorskog Telekoma i organizacije Digitalizuj.me, učešće su uzeli na glavnom WARP događaju u Krakovu sa projektom Bee Happy.    

Pobjednički projekat, preimenovan u Bee and Me – pametne košnice, primjena novih tehnologija (M2M, IoT) u pčelarstvu, osmišljen je tako da omogući pčelarima da uz pomoć novih tehnologija dobiju sve potrebne informacije o svojim pčelama u željenom vremenskom periodu. To je sistem za monitoring udaljenih košnica, koji je posebno važan u ljetnjem periodu kada pčelari košnice drže na udaljenim mjestima, usljed čega im one nisu lako dostupne. Projekat „pametne košnice“ će omogućiti prikupljanje informacija senzorima (temperatura, vlažnost, težina košnica, aktivnost pčela i drugo, koje će se potom slati pčelelarima SMS-om, kroz web i Android aplikaciju.

Ovaj inovativni projekat koji je u međuvremenu dodatno razvijen, skrenuo je pažnju međunarodne stručne i šire javnosti, učešćem na glavnom WARP događaju u Krakovu, među 12 odabranih startup-ova iz Evrope, koji se održao od 14 – 20. maja 2016.godine.

Osnivači Bee and Me projekta, Elma Hot i Alija Dervić, inače studenti Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici, govore o svom učešću u Krakovu i iskustvu koje su tamo stekli:

– „Vrijeme provedeno u Krakovu za nas predstavlja neprocjenljivo iskustvo. Značajno smo unaprijedili naša znanja. Kroz radionice i mentoring sesije dobili smo nove sugestije kako da unaprijedimo naš proizvod i u kom pravcu treba da se razvijamo, kao i koliko je naš projekat validan i da li ima potencijala. Sa mnogim mentorima smo ostali u kontaktu poslije takmičenja, jer žele da nam pomognu u pripremi proizvoda za tržište.“

Nakon završetka takmičenja naši učesnici su dobili nagradu da učestvuju u Dojče Telekom Internet of Things programu, koji je od izuzetne važnosti za njih, budući da će biti u prilici da sarađuju sa velikim kompanijama kao što su Intel, Ericsson, Qualcomm i Huawei i koriste novi vid komunikacije. O svojim daljim planovima, ističu:

– „Naši planovi u narednom periodu su prije svega testiranje prototipa u realnim uslovima u toke ove sezone. Takođe u planu imamo saradnju sa tržnim centrima u Njemačkoj koji na krovovima svojih šoping centara posjeduju pčele. Neizbježno je da tražimo investitora koji će nam pomoći da unaprijedimo naš proizvod i spremimo ga za serijsku proizvodnju idućeg ljeta.“ Takođe, poručuju svim mladim ljudima u Crnoj Gori da se oprobaju u startup svijetu, jer on nudi brojne mogućnosti.

Crnogorski Telekom će nastaviti da pruža podršku mladim ljudima i njihovim inovativnim projektima, dajući doprinos ne samo njihovom djelovanju i daljoj afirmaciji, već i razvoju društva u cjelini. Vjerujemo da ćemo na na taj način podstaći i druge mlade ljude da se angažuju i daju svoj doprinos u stvaranju boljeg sjutra.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *