Evo kako je bilo biti Masa Musa, najbogatiji čovjek u istoriji

Dodajte komentar

Republika Mali posljednjih je godina mjesto građanskog rata između vladinih snaga, pobunjenih Tuarega i al-Kaidinih džihadista, svih protiv svih. Pola stanovništva je siromašno, ali je ta zemlja u svojoj istoriji, tačnije u 14. vijeku, imala vladara koji je do danas ostao najbogatiji čovjek koji je ikada živio.

Masa Musa ili kralj Musa I od Malija svoje je carstvo od 1312. kada je došao na vlast, proširio na cijele ili dijelove današnjih država Mauritanija, Senegal, Gambija, Gvineja, Burkina Faso, Mali, Niger, Nigerija i Čad. Gradio je džamije, univerzitete, podsticao razvoj nauke, posebno matematike i astronomije, ali je Evropa uprkos tome njegovog postojanja postala svjesna tek 1324.

Te je godine on krenuo na hodočašće u Meku, na put dug skoro 7000 kilometara. Njegovi službenici, posluga, pomoćni radnici, vojnici, robovi, ukupno 60.000 ljudi činilo je karavan koji se, kako su pisali hroničari tog doba, proteza s jednog na drugi horizont.

Svaki od 12.000 robova nosio je, između ostalog, dva kilograma zlata, a svaka od 80 kamila za tu namjenu nosila je između 25 i 150 kilograma zlatne prašine. Putem je darovao siromašne. Svakog je petka platio izgradnju po jedne džamije. Obilato je kupovao kojekakve suvenire i toliko je bio rastrošan da je u Kairu izazvao tešku inflaciju zlata i poskupljenje životnih namirnica.

Cijelu jednu deceniju Kairu je trebalo dok se nije oporavio od inflacije, čak i uprkos tome što je Masa Musa, vidjevši na povratku da je ispalo drugačije nego što je namjeravao, kupovao zlato nazad uz visoke kamate. To je bio prvi i jedini put da je jedan jedini čovjek na Mediteranu izazvao takav potres finansija na tržištima zlata.

Bio je toliko značajan da ga je na svojoj karti zabilježio, doslovno nacrtao njega lično, Katalonski atlas, najvažniji zemljopisni dokument iz 14. vijeka u Evropi koja se tada koprcala u političkim krizama, epidemijama, bila na udaru invazija s istoka, bila strašno ekonomski zaostala, neobrazovana i slično.

Umro je 1337. nakon 25 godina vladavine i u dobi od 57 godina. Mauzoleji, univerziteti i džamije koje je gradio, postoje i danas. Timbuktu, koji je on urbanizovao i pretvorio ga u metropolu, to je još i danas. Njegovo carstvo raspalo se tek u 17. vijeku.

Express

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *