Likvidna sredstva banaka u martu 754,5 miliona eura

Dodajte komentar

Prosječna likvidna sredstva banaka u martu su iznosila 754,5 miliona eura, sedam odsto manje nego u februaru, pokazuju podaci Centralne banke CBCG.

Prosječna likvidna sredstva su u odnosu na mart prošle godine porasla 29,3 odsto.

Koeficijenti likvidnosti za bankarski sistem u cjelini u martu su, na dnevnom i dekadnom nivou, bili iznad propisanih minimuma.

Bilansna suma banaka je na kraju marta iznosila 3,44 milijarde eura i bila je 0,6 odsto niža nego u februaru. Bilansna suma je u odnosu na mart prošle godine porasla 9,6 odsto.

U strukturi aktive banaka, u martu su dominantno učešće od 69 odsto ostvarili ukupni krediti, nakon kojih slijede novčana sredstva i računi depozita kod centralnih banaka sa 16,4 odsto, dok se 14,6 odsto odnosilo na preostale stavke aktive.

U strukturi pasive, dominantno učešće od 75,9 odsto, ostvarili su depoziti, kapital sa 13,7 odsto, pozajmice 7,3 odsto, dok se na ostale stavke odnosilo 3,1 odsto ukupne pasive.

Ukupan kapital banaka je na kraju marta iznosio 469,9 miliona eura i bio je neznatno veći na mjesečnom nivou, dok je na godišnjem nivou porastao 5,1 odsto na godišnjem nivou.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *