Strane investicije za tri mjeseca ove godine 223 miliona, najviše uložile Norveška i Italija

Dodajte komentar

Ukupan priliv direktnih stranih investicija za tri mjeseca ove godine iznosio je 223 miliona eura. U istom periodu prethodne godine priliv je bio 100 miliona eura. Međutim, ove godine se za tri mjeseca odlilo čak 211 miliona, dok je uporednom periodu 2015. odliv iznosio nešto više od 15 miliona eura.

Najviše novca u našu državu, prema podacima Centralne banke, stiglo je iz Norveške i to 85 miliona eura, zatim iz Italije 30,8 miliona i Mađarske skoro 25 miliona eura.

Zanimljivo, u prva tri mjeseca u Crnu Goru nije stizao novac iz država koje su označene kao poreski rajevi, sa velikim brojem registrovanih ofšor kompanija, što nije bio slučaj prethodnih godina.

Kada je u pitanju prvo mjesto po prilivu stranih direktnih investicija situacija se ove godine značajno promijenila. Umjesto Rusije koja je godinama unazad bila prva po investicijama u našoj državi, sada je to mjesto preuzela Norveška. Ipak, u izvještaju Centralne banke nije tačno navedeno u koje oblasti su norveški investitori ulagali jer su podaci tajni.

Italija je u prva tri mjeseca uložila u našu državu skoro 31 milion eura. Iz te države najviše novca je investirano u domaće kompanije i banke 28 miliona, dok je interkompanijski dug 2,6 miliona eura.

Podaci o ulaganjima mađarskih investitora (25 miliona), koji su na trećem mjestu po ulaganjima takođe su tajni.

Kada je u pitanju Rusija, koja se našla na četvrtom mjestu po ulaganjima, najviše novca je uloženo u nepokretnositi u Cnroj Gori (9,3 milion eura), interkompanijski dug 2,4 miliona, a u domaće banke i preduzeća 200.000 eura.

Od država bivše Jugoslavije, Slovenija je po investicijama ubjedljivo na prvom mjestu.

Iz ove države za tri mjeseca priliv investicija je iznosio skoro osam miliona eura i skoro čitav se odnosi na interkompanijski dug.

Zatim slijedi Srbija koja je uložila 2,8 miliona, od čega je najviše uloženo u nepokretnosti. Takođe, investitori iz Bosne i Hercegovine uložili su 786.000 eura, najviše mahom u nepokretnosti. Sa Kosova je stiglo 349.710 eura. U prva tri mjeseca, direktnih investicija iz Hrvatske i Makedonije u našu državu, nije bilo.

Dnevne novine, CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *