I SDP traži poništenje tendera za Buljaricu

Dodajte komentar

SDP će narednih dana uputiti formalni predlog Vladi za poništenje tendera za valorizaciju Buljarice, najavio je portparol te partije Mirko Stanić. Prema njegovim riječima, tenderom, raspisanim 12. maja, otuđila bi se imovina građana.

Prostor Buljaričkog polja je zahvaljujući usitnjenosti vlasničkih parcela i velikom broju individualnih vlasnika, a najviše zbog infrastrukturne neopremljenosti i nemogućnosti da se obimni prethodni i pripremni poslovi na isušivanju zapuštenih, kako prirodnih tako i periodično plavnih površina, finansiraju iz parcijalnih investicionih zahvata, do današnjih dana ostao znatno očuvan, pa između ostalog, zato i predstavlja jedan od najznačajnijih resursa za razvoj turizma, naveo je Stanić u saopštenju.

Istakao je da predstavnici DPS-a i satelitskih partija planiraju da prostor od 4,9 miliona kvadratnih metara prodaju za 108 miliona eura, a imovinu u zoni morskog dobra namjerili su da “valorizuju za po dva eura po kvadratu godišnje i to narednih 90 godina.

DPS i sateliti prodaju ‘čak’ 22 eura po kvadratu na pjeni od mora, dok su livade njihovih kumova i prijatelja po sjeveru parama građana otkupljivali po 90, 100 ili više eura. Da ne pominjemo parcele po Budvi, koje je država
plaćala po 700 do 800 eura u daljem zaleđu, precizirao je Stanić.

U javnom pozivu, kako je dodao, ne pominju se uslovi predviđeni strategijom razvoja turizma i prostornim planom, GUP Budva i drugim planovima u kojima je Buljarica dominantno predviđena za hotelske smještaje, sa preko 70 odsto kapaciteta koji će biti hotelskog tipa, a ostatak bio namijenjen domaćoj radinosti i komplementarnim sadržajima.

U žurbi da se po budvanskom modelu što prije posao “završi nije se vodilo računa o lokalnom stanovništvu, o postojećim prostorno-planskim dokumentima ili nizu zakonskih odredbi koje nijesu poštavane, zaključio je Stanić.

Prodaji Buljarice protive se mještani i Mitropolija crnogorsko-primorska.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *