Stanovnici švajcarskog “sela milionera” plaćaju da im ne dolaze izbjeglice

Dodajte komentar

Žitelji jednog od najbogatijih sela u Evropi, Obervil-Lieli u Švajcarskoj, odlučili su referendumom da plate kaznu umjesto da prime izbjeglice po kvoti koju je odredila vlada.

Globa nije mala, 260.000 eura za neprimanje 10 izbjeglica, ali mještani to mogu sebi da i priušte jer Obervil-Lieli blizu Ciriha je mjesto gdje među 22.000 mještana živi 300 milionera.

Na referendumu su se složili da se ni tih desetak izbjeglica “ne bi uklopilo”.

“Ne želimo ih ovdje, jednostavno je tako. Nismo vrijedno radili cijeli svoj život da stvroimo ovako lijepo selo da bi to neko sa strane pokvario”, rekao je jedan žitelj, koji nije želio da bude imenovan, za britanski “Dejli mejl”.

Mještane u švajcarskoj javnosti prozivaju da su rasisti, ali mnogo veći problem sa ovom odlukom ima Vlada, jer se može desiti da i drugi odbiju svoj dio od 50.000 imigranata koje je Švajcarska obećala da će primiti.

Nečalnik sela, desničar Andreas Glarner, se pravda da nije u pitanju rasizam, već da im nije objašnjeno da li je reč o Sirijcima ili ekonomskim emigrantima iz drugih zemalja. Mada, smatra, i Sirijcima bi bilo bolje da im se pomogne negdje bliže kući – “slanjem novca, jer smještajem ovdje se šalje pogrešna poruka” onima koji bi tek trebalo da pređu Mediteran.

Cafe.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *