Herceg Novi: Povjerioci prijete novom blokadom

Dodajte komentar

Nakon martovske sedmodnevne blokade računa hercegnovske opštine, zbog obaveza da isplati dug vlasnicima zemljišta na kome je izgrađena SMŠ „Ivan Goran Kovačić“ , ovih dana su povjerioci zaprijetili novom blokadom.

Opština Herceg Novi u obavezi je da isplati još 120.000 eura i zaostalu kamatu vlasnicima zemljišta na osnovu sudske presude koja je nakon 34 godine postala pravosnažna. Rok za izmirenje posljednje rate bio je 25. april, pa su povjerioci najavili blokadu opštinskog računa do izmirenja posljednje rate. Juče je uplaćen određeni iznos novca advokatu koji zastupa vlasnike zemljišta, a u lokalnoj upravi očekuju da će postići dogovor da zaostali dug uplate u roku od 15 dana.

Podsjećamo, riječ je o sudskom sporu koji se vodi od 1982. godine za izuzeto nacionalizovano zemljište za izgradnju Školskog centra „Ivan Goran Kovačić“ na Savini. Nacionalizacija zemljišta, odnosno deposediranje je izvršeno 1970. godine, a vlasnici su započeli spor dvanaest godina kasnije. Čak pet puta su padale presude za nadoknadu oduzetog zemljišta.

Posljednju, tzv. presudu solidarnosti, po kojoj je trebalo da dug vlasnicima izmiri država, odnosno resorno ministarstvo i opština, Viši sud je preinačio i odlučio da ukupan iznos potraživanja od 485.000 eura padne na teret hercegnovske opštine. Sa dijelom vlasnika postignut je sporazum o plaćanju u ratama, a ostali su namirenje zatražili preko izvršioca. Do sada je uplaćeno 400.000 eura, od kojih blizu 200.000 krajem marta nakon sedmodnevne blokade računa. Nakon uplate preostalih 120.000, opština će u potpunosti izmiriti svoje obaveze

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *