Volkswagen: Dobit pala 20 posto

Dodajte komentar

Volkswagenova (VW) dobit u prvom tromjesečju potonula je za 20 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, a pali su i prihodi tog proizvođača automobila koji se bori s posljedicama skandala u vezi varanja na testovima štetnih emisija.

Dobit VW-a prije oporezivanja u prvom kvartalu ove godine iznosila je na 3,2 milijarde eura, dok je u istom razdoblju prošle godine bila 3,97 milijardi eura.

Za 20 posto pala je i neto dobit kompanije, na 2,3 milijarde eura, dok su prihodi grupe skliznuli 3,7 posto na godišnjem nivou, na 50,1 milijardu eura.

Izvršni direktor VW-a Matthias Mueller ipak je zadovoljan početkom, po njemu, zahtjevne 2016. godine.
Pad je, naime, i dalje posljedica skandala zbog varanja na testovima emisije ispušnih gasova. Uprava VW-a je priznala da su u diesel vozila ugrađivali softver pomoću kojeg su varali na mjerenjima emisije gasova. Zbog toga su već izdvojili više od 16 milijardi eura kako bi platili troškove vezane uz taj skandal.

Najveći njemački proizvođač automobila dogovorio je s američkim ministarstvom pravosuđa kako će otkupiti, odnosno obeštetiti više od pola miliona američkih vlasnika vozila s tim softverom.

U prvom kvartalu još smo jednom uspjeli da ograničimo ekonomske efekte “slučaja diesel” i postigli značajne rezultate u vrlo teškim okolnostima“, kazao je Mueller.

U VW-u ostaju pri procjenama da će prihodi kompanije od prodaje ove godine pasti za pet posto u poređenju sa prošlom godinom, u zavisnosti od niza faktora, od ekonomske situacije u nekim zemljama, pogotovo u Južnoj Americi i Rusiji, kretanjima kursa, kao i posljedicama skandala s dizel vozilima.

Po Muelleru, 2016. je prelazna godina za VW i uvjeren je kako će kompanija i ove godine ostvariti solidne prodajne rezultate.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *