Još nema automobilske revolucije na Kubi

Dodajte komentar

Prvi put, Audi je predstavio jedan od svojih modela u socijalističkoj Kubi.  Neposredno prije službenog predstavljanja u Zürichu, Audi je ove nedjelje predstavio svoj model SUV Q2 Audi u Havani.

Turisti, poznate osobe i kompanije iz cijelog svijeta otkrili su karipsko ostrvo, pogotovo od kada je krajem 2014. godine nastupila prekretnica u decenijama razorenim odnosima SAD-a sa Kubom.

Promjene u socijalističkoj zemlji polako napreduju. Već nekoliko godina, vlada vođe Raula Castro (84) postepeno se otvara ka tržištu, te sada gotovo 500.000 od 11 miliona Kubanaca radi u rastućem privatnom sektoru.

Vlada je početkom 2014. službeno otvorila tržište za nove automobile – svaki Kubanac sada može kupiti novi automobil.

Kuba je zabranjivala autosalone od 1959 godine. U sljedećim decenijama, samo je država uvozila automobile u zemlji, obično stare sovjetske modele kao što je Lada, te u posljednje vrijeme kineske marke. Novi automobili od 2014. nabavljani su samo vladinim službenicima i ljekarima. Ipak, u međuvremenu, u Havani možete vidjeti tek poneke moderne automobile, poput VW-a ili Audija. Zapravo, obični građani još uvijek teško da mogu priuštiti novi automobil. Mnoga vozila su višestruko skuplja nego u Evropi, a prosječna plata u Kubi iznosi otprilike 25 eura.

Tržište automobila u stvarnosti je i dalje pod državnom kontrolom – država uvozi automobile a potom ih prodaje po zelenaškim cijenama. Privatni autodileri ne mogu ih dalje prodavati.

Trenutno, možemo ponuditi vozila samo uz politički zahtjev“, objašnjava Ulrich Widmann, rukovodilac upravljanja projekata u Audiju.

Kritičari ukazuju da ograničenjima kubanska vlada uglavnom pokušava da prikrije sve veće socijalne razlike u vremenu ekonomske otvorenosti. Sama država ističe da je dotrajalu infrastrukturu zemlje potrebno ojačati prije masivnog uvoza novih automobila.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *