Otvara se najduži tunel na svijetu, dug 57 kilometara (video)

Dodajte komentar

Tunel Gotthard prolazi kroz srce švajcarih Alpi i povezuje centralni švajcarski kanton Uri sa jugom zemlje. Tunel je dug 57 kilometara, koštao je oko 12 milijardi švajcarskih franaka a gradilo ga je 2.400 radnika. Sada će putovanje vozom iz Ciriha do Milana trajati dva sata i 40 minuta.

Ideju za izgradnju ovog tunela dao je švajcari inžinjer Carl Eduard Gruner 1947. godine. Bio je to vizionarski projekat, za kojeg je Gruner kazao da bi mogao biti završen do početka 21 vijeka.

Time je zasađeno sjeme jednog od najvećih građevinskih poduhvata, koji će od ove sedmice, nakon što vozovi počnu da saobraćaju kroz tunel, transformisati putovanje kroz srce Evrope.

Da bi tunel bio izgrađen iskopano je više od 28 miliona tona stijena. Izgradnja je zvanično započela 1999. godine, ali je bilo mnogo birokratskih i finansijskih problema zbog zabrinutosti u održivost projekta.

Građani švajcarske su konačno na referendumu 1998. godine izglasali da su za izgradnju tunela, uključujući i povećanje putarine, kako bi se izgradnja tunela finansirala.

Otvaranjem željezničke linije kroz tunel Gotthard poboljšaće se saobraćajna mreža općenito, jer će se suzbiti zagađenje okoline i uništavanje puteva. Očekuje se da se poveća broj putnika u željezničkom saobraćaju i to sa trenutnih 9.000 na 15.000 do 2020. godine.

Potpuna upotreba tunela počeće u decembru ove godine. Tunel Gotthard će tako prestići japanski tunel Seikan, koji je sa 53,9 kilometara do sada bio najduži na svijetu.

https://youtu.be/QaTN_R1b00I

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *