Kod banaka 81,3 miliona eura državnih zapisa

Dodajte komentar

Kod banaka u Crnoj Gori ima preko 80 miliona eura državnih zapisa koje su one kupile na aukcijama koje za račun Vlade, odnosno Miinistarstva finansija organizuje Centralna banka. To je rečeno Pobjedi iz Centralne banke nakon što je ovaj regulator prije nekoliko dana usvojio izmjene odluke o obaveznoj rezervi banaka kod Centralne banke.

Izdvojeni novac

Na kraju aprila ove godine, banke su u državnim zapisima imale izdvojeno ukupno 47,5 miliona eura ili 19,48 odsto obračunate obavezne rezerve. Mimo korišćenja instrumenta obavezne rezerve, banke na slobodnom tržištu kupuju državne zapise. Tako su na kraju aprila ove godine imale ukupno 81,3 miliona eura izdvojenih sredstava u državnim zapisima, to je za 71,1 odsto više od dijela izdvojenog korišćenjem instrumenta obavezne rezerve, objasnili su iz CBCG.

Od 15 banaka koliko ih je trenutno na našem tržištu deset je kupovalo državne zapise, ali iz CBCG nijesu naveli koje jer ih u tome sprečava zakon.

Na kraju aprila ove godine, deset banaka su dio obračunate obavezne rezerve izdvajale i držale u državnim zapisima Crne Gore. Pet banaka su u ovim zapisima držale maksimalni propisani iznos (25 odsto), dok su ostalih pet banaka izdvojile od 18 do 24 odsto obračunate obavezne rezerve, pokazuju podaci CBCG.

Tokom ove godine, prosječna ponderisana kamatna stopa na emitovane državne zapise kretala se od 0,53 do 2,67 odsto, koliko je iznosila na aukciji održanoj u aprilu.

Iz Centralne banke podsjećaju da od 2006. godine ponude za kupovinu državnih zapisa ne dostavljaju privatna lica.

Skraćenje

Najnovijom odlukom koju je usvojio Savjet CBCG skraćuje se period u kojem banke mogu nastaviti da drže državne zapise kao dio obavezne rezerve. Na taj način se ispunjava zahtjev EU koji se odnosi na pregovaračko poglavlje 17 Ekonomska i monetarna unija.

Odlukom o obaveznoj rezervi banaka kod Centralne banke iz decembra 2015. ukinuta je mogućnost bankama da dio obračunate obavezne rezerve izdvajaju i drže u bilo kom obliku osim na računu obavezne rezerve u zemlji i/ili na računima Centralne banke u inostranstvu. Ista odluka predviđa prelazno rješenje da banke do kraja 2016. godine mogu izdvajati i držati dio obavezne rezerve u obliku državnih zapisa Crne Gore. Banke koje na kraju godine budu izdvojile i držale obaveznu rezervu u obliku državnih zapisa mogu nastaviti da te državne zapise drže kao dio obavezne rezerve do dana njihovog dospjeća, ali ne duže od 30. juna 2017. godine. To znači da je izmjenom odluke koju je Savjet CBCG usvojio 25. maja tekuće godine, period do kada banke mogu držati kupljene državne zapise do njihovog dospjeća u narednoj godini skraćen je i ne može biti duži od 31. marta 2017. godine, objasnili su iz CBCG.

Izmjenom se ispunjava zahtjev EU koji se odnosi na pregovaračko poglavlje 17 u dijelu koji se odnosi na zabranu privilegovanog pristupa javnog sektora finansijskim institucijama.

U potpunosti je u skladu sa rokovima postavljenim planom pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji u dijelu koji se odnosi na ovo pregovaračko poglavlje, pojašnjavaju iz CBCG.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *