Prekinuta Skupština akcionara Atlasmont fonda

Dodajte komentar

Skupština akcionara Atlasmonta prekinuta je juče zbog tvrdnji dijela akcionara da predstavnici Društva za upravljanje nemaju pravo da odlučuju, nakon što imje Komisija za hartije od vrijednosti u srijedu na četiri mjeseca zabranila raspolaganje imovinom fonda, zbog neisplaćivanja tri miliona eura nesaglasnim akcionarima.

To se odnosi i na Eurofond, a oba fonda su dobila nalog da za 30 dana naprave plan izmirenja obaveza prema akcionarima koji su u decembru 2014. glasali protiv programa razvoja fondova. Na isplatu 3,38 miliona eura čeka 137 akcionara Atlas Monta i 161 iz Eurofonda zaštaje potrebno 5,9 miliona eura. U toku je i sudski spor po tužbi akcionara.

Obratili se KHOV

Nakon jučerašnjeg prekida sjednice skupštine akcionara Atlasmont fonda, kako saznaje Pobjeda, Društvo za upravljanje je tražilo tumačenje KHOV-a da li se zabrana odnosi i na pravo bilo kakvog odlučivanja. Akcionari su trebali da odlučuju o razrješenju i imenovanju novih članova nadzornog odbora Atlas Monta, a na dnevnom redu su bili i godišnji izvještaji o poslovanju i finansijski izvještaj fonda za 2014, kao i izbor revizora za 2015, ali i izvještaji o radu nadzornog odbora za 2014. Izvršni direktor Društva za upravljanje investicionim fondom Atlasmont je Mirjana Damjanović, a u odboru direktora su Đorđe Đurđić, Nikola Vujošević, Nataša Gazivoda. Članovi nadzornog odbora su Aco Aleksić, Zoran Jovanović, Tomislav Zižić, Slobodan Burić, Maja Hinić, Duško Đukanović i Dragoljub Janković. Osnivači su Fin Invest, Svetlana Mijatović, Vlade Divac, Predrag Danilović, Dragoslav Andrić i Saša Popović.

Obim zabrane

Privremena zabrana koju je KHOV izrekla ne ograničava se na sva raspolaganja imovinom fonda. To uključuje i raspolaganja na kastodi računu u Crnoj Gori ili inostranstvu i to: novcem, hartijama od vrijednosti, nekretninama, bez ozbira na hipotekovanje nepokretnosti i zalaganje hartija od vrijednosti ili deponovanje hartija od vrijednosti i/ili druge imovine kod kastodija, preduzimanje radnji na naplati potraživanja ili izmirenje dugova kojim se izbjegava naplata potraživanja i plaćanje obaveza preko računa koji su blokirani u postupku prinudne naplate. KHOV je upozorio društvo za upravljanje i fond da je nepostupanje po rješenju osnov za oduzimanja dozvole za rad. Za kontrolu postupanja društava Komisija će imenovati međunarodno priznatog nezavisnog revizora sa zadatkom da u roku od 30 dana od dana prijema ispita plan i sačini mišljenje o likvidnosti i solventnosti fondova, piše Pobjeda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *