Cetinje: Tematska izložba posvećena novcu učenika srednje škole “Petar lubarda” sa Cetinja

Dodajte komentar

Uspješnom saradnjom Muzeja novca i Srednje likovne škole „Petar Lubarda” sa Cetinja, od 2013. godine, a povodom Međunarodnog dana muzeja, organizuju se tematske izložbe posvećene novcu. Ovogodišnja izložba priređena je u čast proslave državotvornih jubileja – Deset godina obnove nezavisnosti Crne Gore i Hiljadu godina državnosti.

Pred učenicima srednje škole i njihovim mentorima postavio se obavezujući zadatak da svojim likovnim stvaralaštvom kroz formu novčanih jedinica daju doprinos obilježavanju ovih značajnih jubileja.

Četrdeset radova sa kojima se predstavaljaju realizovani su raznorodnim tehnikama: slikarskim, grafičkim, digitalnim, vajarskim. Koristeći formu okruglog oblika, oni su svoje interesovanje usmjerili na metalne kovanice čije porijeklo potiče još iz antičke Grčke (1000. godina p.n.e.), dok su likovnim predstavama na papiru, metalu, drvetu, formirali predloške – virtuelne matrice koje u procesualnosti rada prethode kovanju novca, prenosi Analitika.

Pored likovno-estetskih kriterijuma koji su zavisili od slobodnog izbora mladih umjetnika, za realizaciju ovih radova od primarne važnosti bilo je uvažavanje tematskog zadatka. Poštujući istorijska, dokumentarna i državno-politička fakta oni su maštovito i kreativno povezivali tradicionalne vrijednosti sa savremenošću. Prema već usvojenim standardima u dizajniranju metalnih kovanica novca na aversu su predstavljali znamenite crnogorske ličnosti i savremenike koji su ugradili svoje djelo u istorijsku i kulturnu mapu Crne Gore, dok su na reversu isticali državotvorne simbole, kao i prepoznatljive brendove savremene Crne Gore. „Apoene” su obilježavali brojčanim vrijednostima i nazivima poznatih valuta, ali i valute čija su kodirana imena samosvojan izbor učenika.

Predstavljenim radovima na ovoj tematski definisanoj izložbi u Muzeju novca na Cetinju učenici Srednje likovne škole „Petar Lubarda” pokazali su potpunu slobodu u likovno-estetskom izrazu i izuzetne kreativne rezultate što predstavlja jedinstven pristup u iskazivanju pijeteta prema državotvornim jubilejima – Deset godina obnove nezavisnosti Crne Gore i Hiljadu godina državnosti.

nck2

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *