Volvo: Milion električnih automobila do 2025. godine

Dodajte komentar

Volvo je najavio ambiciozan plan prema kojem do 2025. godine namjerava da proda oko milion električnih automobila.

Kako bi se postigao ovaj cilj u švedskom proizvođaču namjeravaju da kupcima ponude dvije hibridne verzije svakog svog novog modela, a 2019. godine predstaviće i model sa električnim pogonom.

Hakan Samuelsson, direktor Volvoa kaže da je plan o prodaji milion električnih automobila do 2025. godine „namjerno ambiciozan“, jer u Volvou žele da budu „predvodnici elektrifikacije u autoindustriji“.

Šveđani navode da odluka o okretanju elektrifikaciji nije došla preko noći jer se u Volvou već pet godina pripremaju na ovaj potez, o čemu svjedoči i činjenica da su obije platforme koje će da predstavljaju osnovu njihove buduće ponude SPA (Scalable Product Architecture) i CMA (Compact Modular Architecture) konstruisane da bi podržavale električne i hibridne pogonske sklopove.

Platforma SPA već je stigla na tržište i na njoj će se bazirati modeli serija 90 i 60, a manja CMA stiže uskoro s novom generacijom serije 40.

Namjera ovog proizvođača je i da ostvari svoj veliki plan prema kojem od 2020. godine nijedna osoba u saobraćaju neće da pogine ili da bude ozbiljno povrijeđena u novom automobilu Volvo.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *