Savjet CBCG: Bankarski sektor u dobitku 6,6 miliona eura u prvom kvartalu

1 komentar

Savjet Centralne banke Crne Gore održao je danas 87. sjednicu kojom je predsjedavao guverner Milojica Dakić. Savjet je usvojio Izvještaj guvernera o poslovanju i sprovođenju politike Centralne banke Crne Gore za mart 2016. godine, u kome je konstatovano da su aktivnosti Centralne banke u ovom periodu realizovane u skladu sa planiranim obavezama utvrđenim Programom rada Centralne banke u 2016. godini.

Savjet je analizirao i ocijenio uticaj  potencijalnih rizika na stanje finansijske stabilnosti i zaključio da je finansijski sistem stabilan, a nivo sistemskog rizika umjeren.

Savjet je usvojio Odluku o izmjeni odluke o obaveznoj rezervi banaka kod Centralne banke Crne Gore, kojom se skraćuje period u kojem banke mogu nastaviti da drže državne zapise kao dio obavezne rezerve nakon isteka tekuće godine. Time se stiče uslov za ispunjenje prvog mjerila za otvaranje pregovaračkog poglavlja 17 – Ekonomska i monetarna unija.

Savjet je usvojio Izvještaj o poslovanju banaka i MFI u I kvartalu 2016. godine. Pokazatelji likvidnosti i solventnosti su iznad propisanog nivoa. Na kraju prvog kvartala 2016. godine bankarski sistem je ostvario dobit u iznosu od 6,6 miliona eura. Savjet je konstatovao da je nastavljeno smanjenje nekvalitetnih kredita.

Nekvalitetni krediti su na kraju prvog kvartala 2016. godine činili 11,99% ukupnih kredita, što je u odnosu na isti period prethodne godine bilo niže za 80,6 miliona eura, odnosno za 18,25%. Nastavljeno je smanjenje aktivnih kamatnih stopa. U odnosu na isti period prethodne godine, prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na ukupne kredite (8,32%) smanjena je za 0,79 procentnih poena, a na novoodobrene kredite (8,04%) za 0,90 procentnih poena.

– Savjet je usvojio Izvještaj o aktivnostima nadgledanja platnih sistema u 2015. godini. U izvještaju je konstatovano da je Platni sistem CBCG stabilan i pouzdan i da bilježi visok nivo raspoloživosti, kao i da su realizovane značajne aktivnosti na daljem razvoju i unapređenju funkcije nadgledanja rada platnih sistema i njenom usklađivanju sa relevantnom međunarodnom regulativom i najboljom praksom u ovoj oblasti – naveli su iz Centralne banke.

Savjet je usvojio Izvještaj o radu Odbora za reviziju u prvom kvartalu 2016. godine.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Imajuci u vidu da se bilansna suma banaka smanjila na kraju I Q 2016, a da je blago takodje umanjen portfelj, ovaj PR vijest je spin naslov gdje su banke konacno kvalitetniji trzisni parteciapnti od najveceg rizika u sistemu, institucije koja ima odgovornost da supervizira poslovanje banaka a realno je jedno jalovo vijece staraca uhljebljenih da nista ne rade i uzmu nezaradjeno.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *