Izračunajte stepen svoje poslovne sreće

Dodajte komentar

Da li je u pitanju samo loš period koji će trajati nekoliko dana ili je ipak došlo vrijeme da krenete dalje i upustite se u nešto novo? Kada dođete u situaciju da sebi postavljate ova pitanja, teško je da ostanete objektivni. Kada je posao u pitanju, u igri su različite emocije.

Ukoliko smatrate da niste dovoljno cijenjeni na poslu, doktorka Ketrin Nolan, savjetnik za pitanja rodne ravnopravnosti i ženskog liderstva, savjetuje da se bavite fizičkim aktivnostima kako ne biste razmišljali o tome. Dišite duboko brojeći do 5, uz nekoliko ponavljanja. Prošetajte po parku, praktikujte meditaciju ili jogu kako biste smanjili napetost. Takođe, ona savjetuje da pozovete prijatelja ili mentora koji će vam dati objektivno mišljenje i pomoći da riješite situaciju. Ipak, najvažnije je da se maknete nakratko od te situacije.

Ipak, postoje situacije kada to nije dovoljno, nego je jednostavno vrijeme da se ode. Nolan ističe da su to situacije kada su vaši stavovi različiti od onih koji su zastupljeni u organizaciji ili kod menadžera. Ukoliko takvo okruženje šteti vašem fizičkom i mentalnom zdravlju ili kada imate neku drugu priliku koja će vašu stručnost podići na neki novi nivo. Ili su jednostavno vaše sposobnosti prerasle stepen izazova koji postoji u organizaciji (što je teško procijeniti bez objektivne povratne informacije).

Ako ste ipak odlučili da ostanete i trudite se da vam bude bolje na poslu, koji rok dajete da se to desi? Možete li izdržati tako još 2. godine, uz sav stres i stepen ljutnje koji raste?

Nolan savjetuje da definišete svoju strategiju i odredite rok do kada situacija treba da se popravi. Izračunavanje poslovne sreće pomoći će vam da utvrdite da li je taj posao baš za vas i da li ste srećni na tom poslu. A pitanja koja treba sebi da postavite su:

  • Koje su moje prave vrijednosti?
  • Šta treba da uradim kako bih osigurala posao?
  • U kojem smjeru bih voljela da mi karijera ide?
  • Koliko sam srećna na poslu?
  • Kada sam spremna da napustim posao i koji minimalni rezultat očekujem?
  • Kako mogu poboljšati situaciju?
  • Koga mogu da pitam za objektivno mišljenje?
  • Ako odlučim da odem, kako mogu najbolje da odradim posljednje dane na poslu?

Ako na kraju odlučite da ostanete na poslu, ali ne znate kako biste mogli da napredujete pored nepouzdanog šefa, pokušajte da postanete vidljivi onima koji imaju uticaja na donošenje odluka. Ukoliko vas vaš šef ne podržava, važno je da drugi uticajni ljudi budu upoznati s vašim radom.

Uključite se i u druge projekte. Na taj način ćete povećati svoju vidljivost, usvojiti nove vještine i izgraditi mrežu kontakata. Istaknite se u onome što radite, budite svjesni svojih vrijednosti i budite dobri u pregovorima. Umjesto riječi „ne“, koristite riječi „da, ako…“.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *