EBRD obezbijedio finansiranje za Energean, jedinog grčkog proizvođača nafte

Dodajte komentar

Evropska banka za obnovu i razvoj EBRD i kompanija Energean Oil & Gas, jedini proizvođač nafte i gasa u Grčkoj, potpisali su danas ugovor o finansiranju na osnovu rezervi vrijedan 75 miliona američkih dolara, kako bi podržali tekući investicioni plan za razvoj naftnih polja Prinos i Epsilon u podmorju sjeverne Grčke, vrijedan 200 miliona dolara, te finansirali investicioni program energetske efikasnosti.

Iz Energeana su kazali da je projekat razvoja naftnih polja Prinos i Epsilon najveća investicija u grčkom sektoru istraživanja i proizvodnje od 1980-ih i uključuje bušenje 15 bušotina, te instalaciju satelitske platforme do glavnih objekata na naftnom polju Prinos.

Direktor EBRD-a za prirodne resurse, Erik Rasmusen, kazao je da je Banci zadovoljstvo što potpisuje finansijski paket sa kompanijom Energean, jer im je cilj da podrže grčke kompanije na konkurentnom tržištu.

Jačanje lokalnih kompanija sa ciljem rasta i napretka je ključ za oporavak ekonomije zemlje. EBRD je veoma posvećena tom zadatku i spremna da proširi svoju podršku kroz investicije i politički dijalog, gdje god to može da promijeni stanje nabolje“, dodao je Rasmusen.

Predsjednik i izvršni direktor kompanije Energean Matios Rigas istakao je da finansiranje Evropske banke za obnovu i razvoj predstavlja prekretnicu za Energean.

Prinos naftno polje, sa 300 miliona barela nafte, do danas ima relativno nizak koeficijent iskorištenosti, a novi investicioni program će nam omogućiti da maksimalno iskoristimo potencijale naftnog polja i povećamo proizvodnju na više od 10.000 barela na dan, koristeći postojeću i novu infrastrukturu“, dodao je Rigas.

On je naglasio da će akcionari kompanije Energean i njenih 400 zaposlenih ostati posvećeni razvoju rezervi u Prinos naftnom polju i istraživanju potencijala ugljovodonika u Grčkoj, uz sveukupnu zaštitu životne sredine i posvećenost lokalnim zajednicama.

EBRD je počela da ulaže u Grčkoj 2015. godine, na privremenoj osnovi, kako bi podržala ekonomski oporavak zemlje. Pored jačanja finansijskog sektora, drugi prioriteti banke su podrška za privatizaciju, razvoj infrastrukture i regionalna integracija grčke ekonomije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *