7 najvećih finansijskih prevara u istoriji

Dodajte komentar

Za neke od najvećih prevara u istoriji niko nije odgovarao a za neke ceh su platili samo direktori. Neke su novijeg datuma a neke, koje dobro pamtimo, dolaze iz ne tako daleke prošlosti. Pogledajte spisak koji je sastavio portal Express: 

Volkswagenova prevara

Procijenjena šteta: 1,87 milijardi dolara (prva procjena)

Najveći proizvođač automobila na svijetu, priznao je namiještanje mjerenja emisije izduvnih gasova iz dizela motora u automobilima koje je prodavao po EU i SAD-u. Skandal je bivšeg direktora Martina Winterkorna stajao posla. VW je sad pod lupom u svim zemljama u kojima posluje

Worldcom skandal

Šteta: 107 milijardi dolara

Američki telekomunikacioni div bankrotirao je 2002. zbog brojnih dokazanih malverzacija. Menadžment je objavljivao netačne podatke o navodno uspješnom poslovanju i profitu od četiri milijarde dolara. A profita uopšte nije bilo. Nakon otkrića, dionice su se strmoglavile i kompanija je propala. Izgubljene su desetine hiljada radnih mjesta, a dioničari su ostali bez svojih vrijednosti.  Bivši direktor Bernard Ebbers osuđen je 2005. na 25 godina zatvora.

Enron skandal

Šteta: 74 milijarde dolara

Američka energetska kompanija Enron bankrotirala je 2001. godine zbog skandala s prevarama. To je bio najveći dotadašnji korporativni bankrot u američkoj istoriji. Kompanija je prikrivala ogromne dugove, osim toga je na najbrutalnije načine ucjenjivala partnere na tržištu, da bi naposljetku, po otkrivanju, nastala šteta od 74 milijarde dolara. Dionice su se strmoglavile sa 90 na 0,67 dolara, radnici su gubili radna mjesta, ali i svoje penzijske fondove. Zanimljivo je da je Enron uoči skandala šest godina magazin Fortune proglašavao američkom najinovativnijom kompanijom.

Prevara Bernarda Madoffa

Šteta: 65 milijardi dolara

Bernard Madoff  je platio sa 150 godina zatvora to što je na Wall Streetu organizovao finansijsku piramidu, prikupljao je novac za koji je tvrdio da ga ulaže, i pritom obećavao ogromne kamate. Pronevjerio je 65 milijardi dolara, a do otkrića su ga zvali finansijskim genijem.

Libor skandal

Šteta: 9 milijardi dolara (u kaznama)

Skandal oko libora izbio je 2012. kada je britanska banka Barclays priznala da je manipulisala kamatnim stopama. Barclays je kažnjen sa 290 miliona funti, a štetu su trpjele i druge velike banke zbog uloge u skandalu. Tom Hayes bivši radnik banaka UBS i Citygroup, prva je osoba osuđena u nizu onih koji su manipulisali kamatnim stopama, i to na 14 godina zatvora.

Olympusova prevara

Šteta: 1, 7 milijardi dolara

Tužilaštvo u Tokiju podiglo je optužnicu protiv kompanije Olympus i tri njena bivša izvršna direktora u vezi s prikrivanjem gubitaka od 1,7 milijardi dolara. Oni su podatke krili dvije decenije. Skandal je žestoko uzdrmao japansku industriju. Otkriven je nakon što je bivši izvršni direktor Michael Woodford naveo da je otpušten zato što je doveo u pitanje računovodstvenu politiku kompanije.

Lehman Brothers

Šteta: 50 milijardi dolara

Globalni finansijski div preko svojih direktora prikazivao je da ima 50 milijardi dolara više vrijednosti u novcu, a isto toliko manje u toksičnimhartijama od vrijednosti koji su se ticali kreditnog kraha na tržištu nekretnina. Nakon otkrića 2008., banka je bankrotirala. Osuđen nije niko zbog nedostatka dokaza. Samo godinu ranije, 2007., Fortune je odao posebno priznanje Lehman Brothersu kao kompaniji od posebnog ugleda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *