Lažnim karticama za tri sata uzeli 13 miliona dolara

Dodajte komentar

Sa lažnih kartica, na 1.400 bankomata širom Japana, u roku od tri sata preuzeta je gotovina u vrijednosti od 1,4 milijarde jena (13 miliona dolara).

Podaci sa lažnih kreditnih kartica, sa kojih je preuzeta gotovina, ukradeni su iz Južnoafričke banke. Novac je povučen sa 1.400 bankomata širom Japana, za manje od tri sata, javlja novinska agencija Kyodo.

Novac je podizan na bankomatima 7-Eleven, koji za razliku od većine u Japanu, prihvataju strane kartice. Banka u Južnoj Africi procjenjuje svoje gubitke u iznosu od 19,25 miliona dolara.

Policija sumnja da je u ovoj malverzaciji učestvovalo više od 100 ljudi širom Japana, a kao datum prevare navodi se 15. maj.

U svakoj od 1.400 transakcija povučeno je maksimalnih 100.000 jena tj. 913 dolara, navodi ova agencija pozivajući se na izvore koji su uključene u istragu.

Ovu pljačku Standard banka opisala je kao pljačku koja je “sofisticirana, gdje su prevaranti u incidentu bili koordinirani”. Međutim, kako navode, klijenti nisu pretrpjeli nikakvu štetu i gubitke, jer je banka preduzela brze akcije.

Japanska policija sada ispituje i pregleda snimke sigurnosne kamere kako bi identifikovala osumnjičene, a obije zemlje rade sa Interpolom kako bi se saznalo na koji način su ukradeni podaci i kako je ova pljačka bila koordinirana.

Kako se navodi, do sada niko nije uhapšen zbog ove malverzacije.

Ekonomski

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *