Cijena zlata na najnižem nivou od kraja aprila

Dodajte komentar

Nagovještaji iz američke centralne banke da bi uskoro moglo doći do povećanja kamatnih stopa spustili su cijenu zlata na najniži nivo od kraja aprila.

Juče je unca zlata na londonskom tržištu koštala 1.245,90 dolara, što je bila za 0,40 odsto niža cijena u odnosu na prethodno trgovanje. Na nedjeljnom nivou, zlato je izgubilo na vrijednosti 1,8 odsto.

Na trgovanju u Aziji, cijena zlata je jutros oslabila dodatnih 0,18 odsto.

Protekle su nedjelje porasla očekivanja vezana za junsko podizanje kamatnih stopa u SAD, pošto je zapisnik sa aprilskog zasijedanja američke centralne banke pokazao da su zvaničnici Feda mišljenja da je američka ekonomija spremna za novo povećanje kamata.

James Bullard, predsjednik ogranka američke Uprave federalnih rezervi (Fed) u St. Louisu izjavio da će relativno snažno tržište rada u SAD izvršiti pritisak na rast inflacije, što povećava šanse za podizanje kamatnih stopa.

Snažno tržište rada je važan faktor koji ide u prilog stavu Federalnog komiteta za operacije na otvorenom tržištu (FOMC) u vezi sa očekivanim smjerom monetarne politike”, rekao je Bullard juče u Pekingu uoči početka Foruma zvaničnih monetarnih i finansijskih institucija.

FOMC je, kako kaže, predvidio lagani tempo normalizacije kamatnih stopa, što će zavisiti od poboljšanja stanja nacionalne ekonomije, dodatnog jačanja tržišta rada i kretanja inflacije ka ciljanih 2,0 odsto.

Predugo zadržavanje kamatnih stopa na niskom nivou bi, smatra Bullard, moglo da prouzrokuje finansijsku nestabilnost, iako ona, kako je naveo, trenutno ne predstavlja veliku zabrinutost.

Bullard se, takođe, osvrnuo na potencijalni izlazak Velike Britanije iz Evropske unije na referendumu u junu, rekavši da takav scenario neće uticati na predstojeću odluku Fed-a o kamatnim stopama.

Zlato je inače vrlo osjetljivo na kretanje američke monetarne politike, s obzirom da rast kamatnih stopa utiče na oportunitetni trošak držanja zlatnih poluga te na jačanje dolara, a time i na (nižu) potražnju za zlatom.

Zato je kretanje cijena zlata u prošloj godini bilo povezano sa spekulacijama o početku normalizacije politike kamatnih stopa Fed-a. Početkom ove godine fokus investitora koji ulažu u zlato prebacio se na dinamiku podizanja kamata što je vidljivo u odnosu kretanja cijene zlata i prinosa na referentu desetogodišnju američku obveznicu.

Cijene plemenitog metala su u ovoj godini povećane za više od 17 odsto zbog indikacija da će Federalne rezerve podizati kamatne stope sporijim tempom zbog neizvjesnosti u globalnoj privredi.

Sinteza

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *