Cetinje: Počelo uređenje biznis zone u bivšoj fabrici “Košuta”

Dodajte komentar

U prostoru nekadašnje “Košute” na Cetinju juče je počelo uređenje i izgradnja budućeg biznis kompleksa, za koji su krajem prošle godine protokol o saradnji potpisali prijestonica i cetinjske kompanije “Zrnožit“, “Sileks promet“, “Eurogum” i “Montel“. Izgradnju prilazne saobraćajnice započela je firma “Eurogum”.

Početak radova je kasnio zbog dobijanja posjedovnog lista i projekata postojećeg stanja. Sada predstoji izrada projekata za sanaciju i uređenje bivše fabrike. “Eurogum” i “Montel” su utradili projekte za sanaciju objekata koje su kupili, a čija je konstrukcija pala pod teretom snijega – kaže vlasnik “Euroguma” Milenko Marković, čija početna investicija iznosi 200.000 eura.”

Eurogum” kupio je 720 kvadrata prostora u osnovi, čemu treba dodati još toliko kvadrata sprata. “Montel” raspolaže sa 1.000 kvadrata, a “Zrnožit” 10.000 kvadrata.”Eurogum” proizvodi gumeno-tehničku robu i bavi se trgovinom autodjelovima, a u dijelu prostora Marković će izmjestiti svoju radio-stanicu Star FM.

“Montel” planira proširenje dosadašnje proizvodnje galanterije za hotele i ugostiteljske objekte. “Zrnožit”, koji je nosilac čitavog posla, planira proizvodnju strogo kontrolisane hrane, a “Sileks promet” će proširiti proizvodnju pekarskih proizvoda i pokrenuti proizvodnju i dostribuciju sladoleda.

Prijestonica planira da u bivšoj upravnoj zgradi uspostavi inovativni centar i biznis inkubatore za razvoj malih i srednjih preduzeća. Planirano je otvaranje 50 novih radnih mjesta.Ukupna površina buduće poslovne zone “Košute” je 22.000 kvadratnih metara i predviđeno je razvijanje centralnih djelatnosti.

Neophodno je izgraditi kanalizacionu mrežu i atmosfersku kanalizaciju, riješiti napajanje električnom energijom, urediti zelene površine i rasvjetu, te u potpunosti obnoviti saobraćajnu infrastrukturu unutar zone. Sve je to veoma skupa investicija – kaže Marković.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *