“Plantaže”: Za direktore predviđene ogromne otpremnine

Dodajte komentar

Na dnevnom redu sjednice odbora direktora kompanije “13. jul Plantaže”, koja je zakazana za utorak, 24. maj, između ostalog, naći će se i usvajanje kolektivnog ugovora za tu kompaniju, potvrđeno je za “Dan” iz više izvora.

Preduzeće, u kojem je izvršna direktorica Verica Maraš, nema kolektivni ugovor, a sa nacrtom predloženog odbor direktora se upoznao ranije, jer je njegovo usvajanje bilo predviđeno i za prethodnu sjednicu.

Kolektivnim ugovorom, o kojem će se odbor direktora izjašnjavati u utorak, predviđena je isplata otpremnina zaposlenima, u slučaju da budu proglašeni tehnološkim viškom, i to u iznosu od 24 neto plate plus 1.000 eura po godini staža, saznaje “Dan.

Za zaposlene, koji su radili i u drugim kompanijama, predviđeno je da im se taj staž prizna i da, u slučaju da budu tehnološki višak, dobiju 24 neto plate, kao i još 500 eura po godini staža.

Kolektivni ugovor našao se na dnevnom redu sjednice odbora direktora, ubrzo nakon što je potpisan sporazum o slobodnim i fer izborima.

Tim sporazumom je predviđeno da će predstavnik opozicije biti imenovan u bordu direktora poslovnih subjekata u vlasništvu države, između ostalih, i u Plantažama, kako bi imao uvid u sve odluke koje se odnose na upotrebu državnih resursa.

Do sada nije bila precizirana visina otpremnine za zaposlene u slučaju otkaza, ali se ona kretala od tri do 12 bruto zarada, a zaposleni su najčešće dobijali šest. Prema dosadašnjim pravilima koja su bila definisana sporazumom o politici zarada zaposlenih koji se finansiraju iz budžeta, a primjenjivan je na veliki broj radnika, zaposleni je u slučaju otkaza ugovora o radu zbog proglašenja tehnološkim viškom dobijao otpremninu od tri bruto zarade, ukoliko je ispunjavao barem jedan uslov za penziju, šest ukoliko ima preko 35 godina staža i ne ispunjava uslove za penzionisanje, a najviše 15 bruto zarada sledovalo je one koji imaju između 20 i 30 godina staža.

Prema podacima iz izvještaja o prihodima i imovini javnih funkcionera, koji je objavljen na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije, Maraš je u prošloj godini kao izvršni direktor “Plantaža zaradila ukupno 18,28 hiljada eura, odnosno 1.523 eura mjesečno. Takođe je, po osnovu minulog rada, odnosno zaostalih isplata, dobila po 1.240 eura mjesečno, odnosno ukupno 14,93 hiljade. Od članstva u odboru direktora Sosijete ženeral grupe u prošloj godini zaradila je 8,82 hiljade, odnosno primala je po 735 eura mjesečno. U Plantažama je zaposlena od 1986. godine, što znači da ima 30 godina radnog staža, a na mjesto izvršnog direktora kompanije imenovana je 2008. godine. Ukoliko bi odbor direktora usvojio nacrt kolektivnog ugovora, Maraš bi, u slučaju eventualnog proglašenja za tehnološki višak, primila otpremninu u visini dvogodišnjeg primanja, odnosno 36,56 hiljada eura, kao i još po hiljadu eura po godini staža, odnosno 30 hiljada eura, što ukupno iznosi 66,56 hiljada eura.

Usvajanje tog kolektivnog ugovora moglo bi da košta kompaniju više miliona eura.

Dan

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *