Britanci bi mogli izazvati novo naglo jačanje švajcarskog franka

Dodajte komentar

Za tačno mjesec dana Britanci na referendumu odlučuju hoće li napustiti EU. Odlazak Ujedinjenog Kraljevstva bi imao nesagledive dugoročne političke posljedice za cijeli kontinent, a kratkoročne posljedice bi najviše bile vidljive na financijskim tržištima. Reakcija financijskih institucija, investitora i špekulanta bila bi burna i dogodila bi se odmah nakon otvaranja tržišta poslije referenduma.

Logična posljedica odluke o izlasku iz EU bila bi naglo slabljenje britanske funte (po nekim procjenama 15-20% u odnosu na američki dolar), ali panika bi dovela i do naglih pomaka kursa ostalih valuta i promjena cijena na većini ostalih finansijskih tržišta.

Odlazak Britanije bi odmah potegnuo pitanje „Koja zemlja je iduća?“, što bi izazvalo novi talas nepovjerenja u euro, koji bi naglo oslabio. Zadnjih mjeseci investitori su zbog rizika od Brexita masovno prodavali funtu, što nije bio slučaj sa eurom. To znači da bi euro mogao oslabiti u istoj ili čak većoj mjeri nego funta.

Kapital koji bi u takvom scenariju napuštao Britaniju i zemlje eurozone bi masovno bio prebacivan u sigurna utočišta kao što su američki dolar i švajcarski franak. Zbog relativno male količine franaka u opticaju u odnosu na ogromnu količinu eura i američkih dolara koji cirkulišu globalnim finansijskim tržištima, količina franaka po trenutnom kursu vrlo vjerovatno ne bi mogla zadovoljiti veliku potražnju koja bi se naglo stvorila. Dio potencijalih kupaca bi radi velikog povjerenja u sigurnost švajcarskog finansijskog sistema bio spreman da plati franak mnogo više nego što vrijedi danas, što bi dovelo do naglog jačanja švajcarske valute. Budući da se švajcarska centralna banka prije godinu i po pokazala nemoćnom da zaustavi jačanje franka, špekulanti bi u očekivanju jačanja stvorili dodatnu potražnju za frankom, te ga na taj način dodatno ojačali.

Osim dolara i franka, izlazak Britanije iz EU doveo bi i do velike rasprodaje dionica širom Europe, te do naglog skoka cijene zlata.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da je vjerovatnoća Brexita i gore navedenih scenarija relativno mala, te da će se većina glasača odlučiti za ostanak u EU. U tom slučaju reakcija na finansijskim tržištima biće mnogo manja. Euro, franak i dolar vjerovatno neće imati mnogo veće oscilacije od uobičajenih, dok bi funta mogla početi jačati. Naime, u posljednjih nekoliko mjeseci je radi zaštite od rizika otvoreno mnogo prodajnih pozicija na funti.

Ukoliko ne dođe do Brexita, sve te prodajne pozicije moraće se zatvoriti kupovnim pozicijama, što znači da će neko vrijeme potražnja za funtom biti veća od uobičajene. Budući da je funta u odnosu na američki dolar u posljednjih šest mjeseci oslabila 5%, a u odnosu na euro 10%, za očekivati je da u mjesecima nakon referenduma dođe do nadoknađivanja barem dijela izgubljene vrijednosti.

Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *