Presudna godina za Montenegro Airlines

Dodajte komentar

Montenegro Airlines prolazi kroz najizazovniju fazu u svom postojanju. Nekada u velikoj mjeri monopolista, sadaje kao i mnoge druge kompanije izložen konkurenciji velikih avio-sistema iz Evrope i sa istoka, ali i sve većoj dispreziji niskobudžetnih avio-kompanija koje sve dominatnije osvajaju regionalna tržišta. Sve ovo uticalo je da se mnoge nacionalne avio-kompanije ugase dok MA još odolijeva svim ovim okolnostima, kazala je Pobjedi Daliborka Pejović, predsjednica Odbora direktora MA.

Ona je istakla da žele da sačuvaju MA, najprije zbog države i potrebe da tokom cijele godine bude povezana sa ključnim saobraćajnim čvorištima, značajnim za njen ukupni razvoj, kao i zbog svih onih koji povezanost Crne Gore i dostupnost sa drugim sistemima vide kao dio civilizacijskog sazrijevanja, a posebno zbog onih koji su, cijeneći vrijednosti Crne Gore, spremni da ulažu u nove resurse.

“MA postoji skoro 22 godine i postao je dio nacionalnog identiteta, ulažući u kontinuitetu u infrastrukturne i kadrovske resurse na koje smo svi ponosni. Upravo su to razlozi zbog kojih se sada usješno borimo protiv bilo kakve pomisli o uvođenju stečaja, dodatno ohrabreni okolnošću da smo za posljednje dvije i po godine umanjili iznos dugoročnih obaveza, odnosno finansijskih opterećenja kompanije, za 17 miliona eura“, rekla je Pejović.

Na pitanje za šta se koristi državna pomoć, zbog koje je kompanija često kritikovana, Pejović je dogovorila da ove godine MA funkcioniše bez državne pomoći.

Do sada smo uglavnom uspjeli da servisirimo sve obaveze prema partnerima shodno utvrđenoj dinamici, što ćemo nastaviti tokom cijele godine. Radi javnosti, uvijek imamo potrebu da istaknemo da je državna pomoć isključivo i samo služila za izmirivanje obaveza prema banci preko koje je obezbijeđena kupovina najnovijeg embraera u floti MA“, naglasila je Pejović.

Podsjetila je da nije realizovan Vladin plan iz 2012. godine, kojim je bio predviđen otpis velikog dijela dugova.

Tim je planom bila predviđena konverzija 7.2 miliona eura duga prema Agenciji za kontro lu leta Srbije i Crne Gore (SMATSA), otpis tri miliona duga Aerodromima Crne Gore i konverzija u akcijski kapital još skoro šest miliona eura duga prema istoj kompaniji. Ove obaveze nijesu realizovane pa smo njihovu realizaciju preuzeli mi u kompaniji”, objasnila je Pejović.

Upitana šta je uticalo na negativni finansijski rezultat prošle godine, Pejović je podsjetila da gotovo sve avio kompanije u svijetu imaju ozbiljne finansijske probleme. Osim što je riječ o vrlo skupom biznisu, osnovni razlog za to su okolnosti na svjetskom tržištu kao i realna očekivanja da će se prihodi većih kompanija smanjivati zbog konkurencije.

Tako i MA na relativno malom tržištu ima izuzetno jaku konkurenciju avio kompanija koje imaju ozbiljne državne subvencije. Poseban problem, na koji nijesmo mogli uticati, su negativne kursne razlike na koje otpada više od trećine negativnog finansijskog rezultata. Zbog uvođenja novog embraera u flotu od maja 2014, kao i zbog nepovoljnog odnosa euro dolar, troškovi zakupa aviona u 2015. godini bili su za 2.2 miliona veći nego u prethodnoj. To je sve direktno rezultiralo negativnim finansijskim rezultatom“, kazala je Pejović.

Komentarišući da li je za MA rješenje strateško partnerstvo sa nekom moćnom kompanijom ili privatizacija, Pejović je kazala da se, cijeneći opredjeljenje Evropske komisije i na osnovu jasnih instrukcija koje su dobili i u kompaniji i u Vladi, ne može privatizovati više od 49 odsto kapitala.

“Opredjeljenje Vlade je traženje strateškog partnera koji će obezbijediti novu izdašniju mrežu čvorišta i saobraćajnih konekcija, a u svrhu bolje dostupnosti Crne Gore, što je ključni indikator daljeg razvoja naše države. U tom pravcu naša kompanija je vrlo ozbiljno ušla u komunikaciju sa avio-kompanijama koje mogu biti izvanredna šansa za dostizanje ovih ciljeva, a na bazi mjerljivih indikatora koji će obezbijediti dugoročno uspješno i pozitivno poslovanje“, ocijenila je Pejović.

Medijske senzacije nijesu ugrozile popularnost kompanije

lako čudi činjenica da se nikood tih kritičara ne obazire na to da ova kompanija hrani 400 porodica i da u njoj ljudi prvo moraju da zarade da bi plaćali sve obaveze. Na drugoj strani, zvuči nevjerovatno da nas krajnje pozitivno gledaju i o nama pišu svi inostrani mediji, a da toga nema u našoj zemlji kojoj doprinosimo u ukupnom privrednom razvoju sa najmanje 49 miliona direktnih prihoda”, navela je Pejović.

Istakla je da se ne osvrću na medijske natpise i da se, umjesto toga, bave otvaranjem novih tržišta.

Osim redovnih linija ka: Beču, Beogradu, Cirihu, Frankfurtu, Kopenhagenu, Londonu, Ljubljani, Moskvi, Parizu i Rimu otvorili smo nova tržišta i linije za Diseldorf, Lion, Sankt Peterburg. Što je još važnije na svim novim linijama ostvarujemo odlične rezultate prevozeći iz godine u godinu sve više putnika“, kazala je Pejović.

Plan za održivo poslovanje

Pejović je kazala da u prošloj godini, u odnosu na 2014, imaju povećanje redovnog saobraćaja za tri procenta. Iste trendove imaju na najfrekventnijim linijama kao što je Beograd.

U prvom kvartalu ove godine prevezli smo 111.879 putnika, odnosno četiri procenta više nego u istom periodu prošle godine. Najave za ovu sezonu daju nam za pravo da još optimističnije planiramo naredni period gdje treba nastaviti sa smanjenjima kreditnih obaveza kompanije, boljom pregovaračkom pozicijom sa partnerima napraviti dodatne uštede u poslovanju, (što smo već obezbijedili) i uraditi novi plan reorganizacije koji će se zasnivati na realnim pokazateljima i našem osnivaču Vladi ponuditi održiv model upravljanja koji će u potpunosti opravdati postojanje naše kompanije“, pojasnila je Pejović.

Raniji planovi oslanjali su se, kako je istakla, na nerealnim pretpostavkama, ne uzimajući u obzir resurse naše flote, ne analizirajući trendove i indikatore tržišta i nadasve potrebe stalnog uvođenja naprednih standarda, za čiju primjenu u avijaciji su potrebna velika ulaganja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *