Dolar – sigurna luka za investiranje

Dodajte komentar

U manjku sigurnih investicionih i štednih alternativa na domaćem tržištu, dolar za domaće ulagače predstavlja odličnu potencijalnu nerizičnu investiciju, za razliku od plasmana obračunatih u eurima u koje svjetsko tržište nema previše povjerenja.

Strane komercijalne banke su već iskazale rezerve po ovom pitanju, jer su već duže vrijeme pritisnute negativnim prinosom na oročene euro depozite, usljed nulte kamatne stope ECB, deflacijom i stagnacijom tražnje. Evropska i Japanska centralna banka ne obračunavaju kamatu, dok je recimo u Švajcarskoj ona negativna i iznosi -0,75%. Evropske banke, pa čak i švajcarske, intenzivno razmatraju rješenja ne bi li smanjile gubitke iz poslovanja o uvođenju negativnih kamatnih stopa, što bi moglo iz osnova da ugrozi ključnu funkciju banaka kao depozitara i potencijalno da istisne tradicionalno bankarstvo sa finansijske mape usluga, piše Ekonomski.net

Sa druge strane, dolar je posle pozitivnih rezultata američke ekonomije, rasta potrošačkih cijena i očekivanja da će FED povećati kamatnu stopu sa 0,5% ojačao na 1,12 sa 1,13 u odnosu na euro, što predstavlja najveći kurs u posljednje tri nedjelje. Goldman Sachs, vodeći svjetski trgovac valutama, javno već duži period podržava tezu o bullish dolaru odnosno prognozi rasta dolara od čak 15% u periodu do dvije godine (5% do kraja godine), što je u korealizaciji sa tržišnim pozicijama popriličnog broja finansijskih investitora.

Ne baš optimistične prognoze vezane za evropsku ekonomiju u narednih 12 do 24 mjeseci i previše kriza unutar nacionalnih tržišta, kao i potencijalno dalje smanjivanje kamatne stope ECB, idu u prilog tezi da bi ulagači koji žele siguran i kontrolisan prinos trebalo da razmotre savjet Goldman Sachs-a i promijene eure u dolare, oroče na period od jedne godine, očekujući godišnji prinos od obazrivih 5% do optimističnih 7,5%, u odnosu na euro.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *