Hiljadu plus stanova: U prvoj fazi biće dodijeljeno 400 vaučera

>>> PROČITAJTE KO JE DOBIO VAUČER ZA KUPOVINU STANOVA <<<

Građanima će u projektu Hiljadu plus stanova, od ukupno 674 odobrene apklikacije, u prvoj fazi biti dodijeljeno 400 vaučera, a prvi će biti uručeni prioritetnim ciljnim grupama u petak.

Konačna rang lista izabranih korisnika po vremenu i ciljnoj grupi kojoj pripadaju biće objavljena danas na sajtovima projekta www.1000plus.me i Ministarstva održivog razvoja i turizma www.mrt.gov.me.

Direktor Direktorata za razvoj stanovanja i predsjednik Projektnog odbora, Marko Čanović, kazao je da je od ukupno 723 podnijete aplikacije, njih 49 odbijeno po više različitih osnova.

Uslove projekta ispunila su 674 podnosioca zahtjeva. U prvoj fazi podjele, vaučere će dobiti 400 aplikanata, dok će ih 274 biti na listi čekanja“, rekao je Čanović na konferenciji za novinare.

Dodjela vaučera prioritetnim ciljnim grupama biće organizovana u petak u 13 sati u Atlas Capital centru.

U skladu sa rang listom, ostalim dobitnicima vaučeri će biti dodijeljeni 25. i 27. maja“, naveo je Čanović.

U prioritetnoj ciljnoj grupi nalazi se 68 aplikanata koji će dobiti vaučere. U javnom sektoru će od 291 aplikanta koji ispunjava uslove projekta, vaučere dobiti njih 132.

U okviru grupe mladi bračni parovi do 35 godina starosti, 189 aplikanata ispunjava uslove, od čega će 100 dobiti vaučere. U grupi ostali, uslove ispunjava 126 građana, a vaučere će dobiti takođe njih 100“, precizirao je Čanović.

On je kazao da se sada ulazi u finalnu proceduru dodjele vaučera, nakon koje će građani moći da sklope predugovore sa građevinarima i kreditne aranžmane s bankama.

Nadam se da će svih 674 aplikacija u narednom periodu od dva mjeseca dobiti šansu da dobiju vaučer i iskoriste ga za kupovnu stana“, saopštio je Čanović.

Najveći broj aplikanata koji ispunjavaju uslove je iz Podgorice, 620. Slijedi Nikšić sa 46 aplikanata, Bijelo Polje sa sedam i Pljevlja gdje je uslove ispunio jedan aplikant.

Čanović je naveo da se na listi čekanja nalazi 159 aplikanata iz grupe zaposlenih u javnom sektoru, 89 iz grupe mladih bračnih parova do 35 godina, dok se u grupi ostali nalazi njih 26.

Građani su prijave mogli dostavljati od 21. marta do 21. aprila, a Projektni odbor je, prema riječima Čanovića, održao 24 sjednice tokom kojih su aplikacije svakog podnosioca zahtjeva pregledane po nekoliko puta.

Projektni odbor je rangirao podnijete zahtjeve u odnosu na vrijeme podnošenja, po ciljnim grupama, odnosno 40 odsto korisnicima čiji je član porodičnog domaćinstva zaposlen u javnom sektoru, 30 odsto bračnim supružnicima kod kojih oba imaju do 35 godina starosti i 30 odsto ostalim korisnicima.

Prioritet u ostvarivanju prava na rješavanje stambenog pitanja imaju ciljne grupe koje čine samohrani roditelji, odnosno staratelji, osoba sa invaliditetom, porodična domaćinstva čiji je član osoba sa invaliditetom, porodična domaćinstva sa djecom sa smetnjama u razvoju, mladi koji su bili djeca bez roditeljskog staranja i žrtve nasilja u porodici.

Čanović je rekao da je ukupan iznos sredstava raspoređen u skladu sa prosječnom kreditnom sposobnošću aplikanata koje su procjenjivale banke, a koja iznosi 49,55 hiljada eura.

U prethodnoj fazi realizacije projekta Hiljadu plus, prosječna kreditna sposobnost je bila oko 39 hiljada eura, odnosno skoro deset hiljada eura manje po aplikantu“, kazao je Čanović.

Vaučer će sadžati ime, prezime i matični broj korisnika, šifru pod kojom je zaveden u banci, kvadraturu stana koju može kupiti, iznos maksimalnog kreditnog zaduženja i mjesto u kojem je aplicirao za stan.

Direktor implementacione jedinice Procon, Sanja Mugoša, saopštila je da je na osnovu ukupnog budžeta za projekat Hiljadu plus, koji je bio 20 miliona eura i prosječne kreditne sposobnosti koje su banke dostavile, konstatovano da se može dodijeliti ukupno 400 vaučera.

Mugoša je, kometarišući kako funkcioništu liste čekanja, objasnila da dobitnici vaučera imaju 60 dana da iskoriste vaučer i potpišu ugovo o kreditu.

Ukoliko se vaučeri u tom roku ne relizuju, prvi sljedeći sa liste čekanja dobija njegovo mjesto i novih 60 dana da iskoristi vaučer“, kazala je Mugoša.

Ona je dodala da je poželjno da građani koji su aplicirali lično dođu i podignu svoj vaučer.

U slučaju da nijesu u prilici da lično dođu, vaučer može podići osoba koju aplikant ovlasti“, rekla je Mugoša.

Iz Ministarstva su ranije najavili da sa bankama pregovaraju o obezbijeđivanju dodatnih sredstava pod istim uslovima, kako bi vaučeri mogli biti dodijelji i onim građanima koji bubu ispod liste.

Projekat je vrijedan 20 miliona eura, od čega polovinu obezbjeđuje država sredstvima zajma kod CEB, a 45 odsto iznosa pozvane komercijalne banke. Građani će sopstvenim učešćem obezbijediti pet odsto iznosa.

Čanović smatra da neće nedostajati dodatna sredstva nakon sprovedene prve i druge faze projekta.

Mi smo obavili razgovore sa bankarskim sektorom i oni su uvjereni da dodatna sredstva neće biti potrebna. Direktorat je, ipak, pokrenuo proceduru kod CEB-a kroz preliminarne razgovore o eventualnom dodatnom kreditiranju te finansijske institucije za šta su oni u načelu saglasni“, kazao je Čanović.

On je naveo da će prokjekat ispuniti očekivanja i da će od 400 do 500 ugovora u konačnom biti zaključeno.

Check Also

Autoput će kasniti skoro godinu; Nurković: ne igramo utakmicu sa rokovima

Vlada, kao investitor, postavila je standard izvođačima radova na dionici autoputa Smokovac-Mateševo i ne igra …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *