Adris Grupa želi da preuzme Sava re

Dodajte komentar

Sava (Sava Re), koja je 25-postotnom vlasništvu Slovenskog državnog holdinga (SDH), a ima i deset posto vlastitih dionica, opet je potencijalna meta za preuzimanje od strane hrvatske kompanije Adris. Zahtjev za sticanje kvalifikovanog udjela u Savi Re Adris je uputio Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja (AZN), piše Delo.

Sergei Simoniti, direktor AZN-a potvrdio je da je AZN dobio zahtjev Adris grupe za izdavanje odobrenja za stjecanje kvalifikovanog udjela. To znači 33-postotnog udjela u Savi Re, koji je ujedno i prag preuzimanja. Kada ga zainteresovani preuzimač postigne, mora (obično) dati ponudu za preuzimanje kompanije. Sava Re, inače, prema strategiji upravljanja kapitalnim državnom investicijama spada među velike investicije u kojima država ima 25 posto plus jednu dionicu.

Povrh toga, prema ovoj strategiji za pet odabranih kompanija, uključujući i Sava Re, vrijedi zabrana koncentracije vlasništva, po kojoj ni jedan vlasnik ne smije preći udio države.

U tom kontekstu, u SDH- su pojasnili: “Strategija postavlja graničnu koncentraciju vlasništva u kompaniji Sava Re, koju je zbog diversifikacije vlasništva u društvu i problema koji se odnose na objavljivanje informacija koje se tiču stvarnih vlasnika dionica na fiducijarnim računima u praksi teško implementirati kao u slučaju kompanija u kojima država ima 75 posto ili više prava glasa“.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *