Aaplikacije za Android smartphone za provjeru serijskog broja EUR i USD

Dodajte komentar

Dvije jedinstvene i besplatne, android aplikacije (za android pametne telefone) koje vrše provjeru serijskog broja EUR i USD nivčanica: Euro verification assistantDollar Verification Assistant pojavile su se na Google Play prodavnici.

Do sada, na cijelom Google Play-u Dollar Verification Assistant je jedina aplikacija te vrste, dok za provjeru eura postoje još tri slične aplikacije (jedna od njih nije besplatna) ali, bar za sada, samo Euro verification assistant podržava provjeru i novih i starih euro nivčanica. Ove aplikacije mogu da budu značajan pomoćni element u otkrivanju falsifikovanih novčanica, ne samo za mjenjačnice i banke, već za svakog ko u džepu ima android pametan telefon. Takođe, bitno je imati u vidu da su smartfon uređaji danas veoma popularni i da je prema Forbes-u u svetu udeo android smartfona čak 79%.

Poznato je da postoje jako kvalitetni falsifikati koji prolaze čak i provjeru keš mašina, ali takvi falsifikati nemaju uvjek ispravan serijski broj i u tom slučaju ove aplikacije mogu da otkriju takve falsifikate. Jednostavni falsifikati kao što su npr. fotokopije se lako otkrivaju jer nemaju sve potrebne zaštitne elemente – zato i aplikacije sugerišu da se provjere i ostali elementi – dolarska aplikacija čak precizno kaže šta i treba provjeriti, a takođe sadrži i bazu ispravnih opsega serijskih brojeva, dok euro aplikacija koristi samo provjeru čeksume – ali i to je dovoljno za otkrivanje čak i visoko kvalitetnih falsifikata koji prolaze provjeru keš mašina, ako im je serijski broj pogrešan.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *