Potražnja za zlatom najveća u istoriji

Dodajte komentar

Prema najnovijem izvještaju, potražnja za zlatom tokom 2016. godine predstavlja jednu od najvećih u istoriji. U periodu januar – mart ove godine potražnja je porasla 21% i dostigla 1.290 tona.

Ovo je najviši rast od kada se prate podaci, navodi Svjetski savjet za zlato (WCG), uprkos usporavanju kupovine od strane centralnih banaka i pada prodaje nakita zbog veoma visokih cijena na svjetskom tržištu.

Ipak, zabrinutost u pogledu globalnog ekonomskog rasta i nesigurna finansijska situacija kreirale su pozitivno okruženje u kojem zlato investitori i dalje smatraju ‘sigurnom valutom’.

Devaluacija juana u Kini, najvećeg potrošača zlata, dodatno je podgrijala strah o ekonomskom stanju i potencijalnom uticaju na globalni ekonomski rast.

Takođe, strah da bi Velika Britanija ipak mogla da napusti Evropsku uniju dodatno je uticala na povećanu potražnju i širom Evrope.

Najviši rast bilježi SAD, 55% na 18,3 tona, dok je Evropa ostala jedno od najvećih tržišta za investicije u zlato, najviše zahvaljujući snažnom njemačkom tržištu od 58,4 tona.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *