Vodič za sigurnije online plaćanje

Dodajte komentar

Online plaćanje postaje sve popularnije, bilo da se radi o plaćanju računa za struju ili kupovini avionske karte. Osim toga, sve više ljudi koristi Web servise kao što su ebay i Aliexpress, kod kojih i nemamo izbora osim da naručene artikle platimo karticom putem Interneta.

Da li je to bezbijedno? ,,Ne”- reći će moja majka koja ni svom maloljetnom sinu ne da karticu da naruči masku za telefon koju je mnogo jeftinije našao na Aliexpress-u. Je li ova odbojnost prema online uplatama opravdana? Koliko je sigurno tek tako ukucati broj svoje kreditne kartice? Ne 100%, kao ni sve ostale povjerljive podatke koje čuvamo negdje na Internetu. Prava iznenađujuća vijest je da je ustvari sigurnije plaćati račune online nego na tradicionalan način! Istraživanja pokazuju da je vjerovatnije da će lopov naći Vaše račune ili izvode iz banke u smeću ili poštanskom sandučetu nego na Intenetu. Ipak, postoji određen rizik, a evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da budete što sigurniji kada je online plaćanje u pitanju.

PayPal, 2checkout…

Ukoliko se u Vašoj zemlji koristi PayPal, napravite PayPal nalog i koristite ga. PayPal je najveća kompanija za online uplate na svijetu. Ima odličan tim operatera koji pruža podršku korisnicima i garantuje bezbijednost Vaših povjerljivih podataka. Ukoliko neka transakcija nije sprovedena kako treba (npr. Naručili ste haljinu veličine L, a stigla Vam je M, ili Vam je stigao slomljen artikal), možete otvoriti tiket o tome i budite uvjereni da nećete biti oštećeni.

Ukoliko se ne koristi PayPal, koristite neki drugi servis za plaćanje, kao što su: MyCheckFree, PayTrust2checkout, Google Wallet ili neki drugi.

Sigurnija lozinka

Kao i uvijek, pri kreiranju naloga, a posebno onih  koje koristite za uplate, vodite računa da Vam korisničko ime i lozinka budu teški za pogoditi. Držite se već dobro utvrđenih pravila za kreiranje lozinke:

  • koristite mala i velika slova
  • nikako vam lozinka ne smije biti riječ iz rečnika (nebitno kog jezika)
  • koristite specijalne znake (+-*/~!”#$%&/())=?)
  • lozinku nigdje ne zapisujte, već je zapamtite
  • lozinku ne dijelite ni sa kim
  • nikako ne koristite važne datume ili imena

Mijenjajte lozinku jednom ili dva puta mjesečno. Instalirajte anti-virus i anti-spam i redovno ih ažurirajte kako bi se zaštitili od napada zvanog ,,Phishing”. Kod ovakvog napada dešava se da dobijete email koji izgleda kao da je od banke ili nekog drugog izvora kom vjerujete. Mejl sadrži link koji Vas vodi do stranice za logovanje. Čim unesete svoje podatke, oni su ukradeni.

Posebna kartica za online plaćanje

Pametno je imati posebnu debitnu karticu koju koristite samo za online plaćanje. Trudite se da na njoj nikad nemate previše novca da bi šteta, u slučaju krađe identiteta, bila minimalna. Možete na nju uplatiti novac tek kad znate da će Vam trebati, ako niste baš nepredvidivi kupoholičar. Nikako nije pametno koristiti kreditne kartice za online plaćanje.

Provjeren računar

Ako morate da koristite tuđ računar da obavite uplatu, ili tuđu Internet konekciju, NEMOJTE! Nikada ne znate koji programi su instalirani na tuđem računaru, naročito na javnim računarima. Kriminalci im takođe mogu pristupiti i instalirati virus koji će sačuvati Vašu lozinku, broj kreditne kartice i slično i onda se pozdravite sa novcem. Wi-Fi u kafićima i ostalnim javnim mjestima je veliki NO-NO za online plaćanje, takođe. Obično su ove mreže slabo konfigurisane i zaštićene, i na vaš računar se može ulogovati neki zlonamjerni korisnik i ukrasti podatke koji ga zanimaju.

Sigurnija pretraga

Nastojte da updateujete pretraživač redovno. Ako to ne učinite, može doći do sigurnosnih propusta. Takođe, vodite računa prije plaćanja da je URL stranice na kojoj vršite uplatu siguran, tj. da počinje sa HTTPS, ne samo sa HTTP.

Izvor: menet.me

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *