Rusi rasprodaju najveće državne banke i kompanije

Dodajte komentar

Rusija, koja je godinama nakon izbora Vladimira Putina za predsjednika jahala na talasu 1.100 milijardi dolara visokih prilva usljed visokih cijena nafte, sada je na rubu fiskalne krize.

Tri puta niže cijene nafte od prije godinu i po pustoše budžetske prihode, siromaše rublju i životni standard Rusa.
Kremlj je zato prisiljen da potraži ekstremno rješenje. Moskva će uz dodatno opterećenje energetskih kompanija, koje su, prema nekim podacima, imale 90 milijardi $ novčanih rezervi obogatiti budžet sa oko tri milijarde dolara (200 milijardi rubalja). Sljedeće godine, ovaj iznos premašiće 11 milijardi $, izvijestili su neki ruski mediji.

Ali to nije sve. U potrazi za dodatnim desetinama milijardi dolara za krpljenje budžetskih rupa Moskva rasprodaje i državnu imovinu. Očekuje se da će se na listi naći i tri ruske banke. Među njima neće biti Sberbank, najveće ruske finansijske institucije. Najvjerovatnije će se naći na listi druga po veličini ruska banka VTB, čija prodaja je odavno podijelila mišljenja u ruskoj politici i privredi. Andrej Kostin, prvi čovjek banke, koja zapošljava više od 101.000 ljudi, a upravlja portfolijom od oko 100 milijardi eura kredita, protivi se prodaji državnog udjela VTB banke.

Kremlj već neko vrijeme priprema teren za prodaju udjela u različitim uspješnim prduzećima u državnom vlasništvu. Prije otprilike sedam dana, Rusi su počeli tražiti banku koja će voditi postupak prodaje 25 posto (minus jednu dionicu) transportne kompanije Sovkomfot. Ubrzo će vjerovatno na prodaju energetske kompanije Bashneft i Rosneft. Potonja je, prema posljednjim podacima, prošle godine ostvarila nešto manje od 70 milijardi eura prihoda (5,180 milijardi rubalja). Među onima koji su zainteresovani za kupovinu 19,5-postotnog udjela u ruskom divu čija vrijednost premašuje 44 milijardi dolara, pominju se Indijci. Nakon zapleta u pregovorima s Kinezima konzorcijum indijskih energetskih kompanija kupio je 49,6-postotni udio u kompaniji Vankorneft, koja kontroliše gotovo polovinu Rosneftovih najbogatijih nalazišta u istočnom Sibiru.

U igru za udjele u državnim poduzećima mogao bi se umiješati prvi čovjek najveće ruske rudarske kompanija Norilsk Nickel Vladimir Potanin, koji je zainteresovan za udio u Alrosi, najvećem proiozvođaču dijamanta u Rusiji. To je drugi najbogatiji ruski oligarh, koji je prema proračunima Forbesa “težak” 13,3 milijardi dolara.

U ruke Arcadia Rotenberga otići će do 25 posto avionskog prevoznika Aeroflot, koji na tržištu dionica vrijedi više od 1,2 miliona eura. Putinov prijatelj iz djetinjstva i partner na treningu u judu, te njegov brat Boris su, na primjer, zbog dobrih veza dobili 15 posto svih infrastrukturnih poslova za Olimpijske igre.

Kontroverzne prakse i ograničenja zbog međunarodnih sankcija, glavni su problem Rusije u potrazi za savjetnicima za privatizaciju. Više izvora iz velikih banaka zapadnog svijeta je još prije mjesec Reutersu potvrdilo da SAD i evropske banke nerado sarađuju s Moskvom.

Rusko Ministarstvo privrede je u maju banke pozvalo na davanje ponuda za savjetovanje u prodaji 50,1-postotnog udjela Bashnefta, 10,9 posto urdnika dijamanta Alrosa i 10,9 posto banke VTB.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *