Do kraja sedmice lista za hiljadu plus

Ministarstvo održivog razvoja, kako je saopšteno Vijestima, očekuje da će ove sedmice objaviti konačnu listu dobitnika dugoročnog stambenog kredita iz projekta Hiljadu plus.

Na prethodnoj konferenciji za novinare je najavljeno da će konačna lista dobitnika kredita biti objavljena u prvoj polovini maja. Nakon što bude objavljena konačna lista, dobitnici će dobiti vaučere sa iznosom kredita kojeg mogu dobiti na osnovu kreditne sposobnosti koju im je procjenila banka preko koje su predali zahtjev. Sa vaučerom oni će poći kod građevinskih kompanija prijavljenih za ovoj pro-jekat i izabrani neki od ponuđenih stanova sa liste. Nakon što se utvrdi cijena stana kojeg su izabrali, kod banke ugovaraju kredit za njegovu kupovinu a zatim sa građevinskom kompanijom potpisuju konačan kuprodajni ugovor.

Ukoliko izaberu stan čija je cijena po kvadratu veća od 1.089 eura, oni će morati da obezbjede novac za razliku ili da sa bankom dogovore drugi kredit. Prema uslovima ovog projekta, učešće korisnika mora da iznosi najmanje pet odsto a može biti i veće. Godišnja kamata ne može preći 3,99 odsto. U slučaju da izabrani stan nije završen, prema dogovoru Ministarstva i banaka do useljenja neće plaćati punu ratu kredita već samo iznos kamate.

Ukupno je predato 731 zahtjev za kredit, a iz Ministarstva očekuju da će ovu ponudu moći da iskoristi od 400 do 500 porodica.

Check Also

Autoput će kasniti skoro godinu; Nurković: ne igramo utakmicu sa rokovima

Vlada, kao investitor, postavila je standard izvođačima radova na dionici autoputa Smokovac-Mateševo i ne igra …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *