Apple ulaže milijardu dolara u kineskog konkurenta Uber taksiju

Dodajte komentar

Apple ulaže milijardu dolara u kineski Didi Chuxing, aplikaciju za taksi usluge, koja u Kini ima veći tržišni udio nego američki konkurent Uber, saopštio je u petak Apple.  

Appleov izvršni direktor Tim Cook navodi kako su se na taj potez uz ostalo odlučili i zbog boljeg razumijevanja kineskog tržišta.

Za Didi Chuxing, ranije poznatog kao Didi Kuaidi, to je najveća investicija u istoriji. Kompanija ima više od 11 miliona vožnji dnevno, što znači da mu tržišni udio doseže 87 posto.

S druge strane, američki Uber teško se probija na kinesko tržište, pa je nedavno priznao da na tom tržištu godišnje gubi više od milijardu dolara.

Cook je u saopštenju istakao kako vidi velik potencijal u budućoj suradnji Applea i Didi Chuxinga, a transakciju smatra i prilikom za bolje razumijevanje ukupnog kineskog tržišta.

Appleove ambicije u Kini narušene su nedavno kada su kineski regulatori tržišta ugasili njegove online usluge s književnim i filmskim sadržajima, objašnjavajući to strogim pravilima o tome što se može objavljivati online.

Taj je potez bio težak udarac za Apple kojem je Kina za niz proizvoda drugo najveće tržište, odmah iza američkog.

Apple je u prvom tromjesečju ove godine zabilježio prvi pad prihoda na godišnjem nivou od 2003. i prvi pad prodaje iPhonea od kada taj pametni telefon postoji, a Kina je pritom označena kao naročito slaba tačka koja je doprinijela tom padu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *